Uutiset

Ensiavussa toimitaan ohjeiden mukaan

Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapuun tulevan kotipaikkakunnalla ei ole merkitystä, jos tilanne on hengenvaarallinen. Kesäflunssaa ei lasketa hengenvaarallisiin tilanteisiin.

-Ammattilaisen tehtävä on arvioida, tarvitseeko potilas välitöntä lääkärin hoitoa, keskussairaalan päivystysklinikan ylilääkäri Ari Palomäki kertoo.

Päivystyksessä on yksityiskohtainen ohjeistus, miten eri tilanteissa toimitaan. Sairaudet ja vammat on luokiteltu kiireellisiin ja ei kiireellisiin -tapauksiin.

Viime viikonloppuna vantaalainen pikkupotilas jouduttiin viemään yksityislääkärin vastaanotolle, koska häntä ei otettu vastaan sairaalan ensiavussa. Päivystysklinikalla kehotettiin viemään kuumeinen lapsi kotipaikkakunnan päivystykseen.

-En tiedä kyseistä tapausta, joten en osaa ottaa kantaa juuri siihen. Kuntien välillä on joskus keskustelua rahasta, mutta kyse on myös eettisistä syistä. Jos ensiapuun otettaisiin välitöntä hoitoa tarvitsemattomia potilaita, se vaarantaisi hengenvaarassa olevien hoidon ja samalla lisäisi muiden potilaiden jonotusaikaa.

Palomäen mukaan tällainen toiminta ei olisi eettisesti kestävää. Kiirepotilaille pitää olla aikaa. Esimerkiksi auto-onnettomuus voi vaatia monen hoitajan ja lääkärin työpanoksen ja silloin ensiavun vähemmän kiireellisten potilaiden odotusajat pitenevät.

Joskus jonot saattavat venyä hyvinkin pitkiksi, mutta joskus potilaita ei juuri ole; asialle ei Palomäen mukaan ole loogista selitystä. Ylilääkäri toteaa, että joinakin päivinä sairaudetkin tuntuvat olevan kesälomalla. (HäSa)

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic