Uutiset

Ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema Euroopassa – Yhdysvallat aikoo noutaa kansalaisiaan karanteenissa olevalta risteilijältä

Koronaviruksen on saanut maailmanlaajuisesti yli 66 000 ihmistä. Kiina määräsi maahan palaavat ihmiset karanteeniin, ja Hongkongissa on vaadittu mielenosoituksessa Kiinan vastaisen rajan täydellistä sulkemista.
Mies ohjasi autoilijaa Kiinan Wuhanissa koronaviruksen saaneiden potilaiden hoitamiseen tarkoitetun sairaalan edustalla. Kuva: epa08219511
Mies ohjasi autoilijaa Kiinan Wuhanissa koronaviruksen saaneiden potilaiden hoitamiseen tarkoitetun sairaalan edustalla. Kuva: epa08219511

80-vuotias kiinalaismies on kuollut Pariisissa uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kertoo Ranskan terveysministeri Agnes Buzyn. Kyseessä on ensimmäinen Aasian ulkopuolella koronavirukseen kuollut henkilö.

Ranskassa on todettu 11 koronavirustartunnan saanutta, joista kuusi on sairaalahoidossa. Yksi sairaalahoidossa olevista on kuolleen kiinalaismiehen 50-vuotias tytär.

Hän on toipumassa, kertoo Buzyn BBC:n mukaan.

Koronavirukseen on tähän mennessä kuollut maailmanlaajuisesti noin 1 500 ihmistä ja yli 66 000 on saanut tartunnan, joista suurin osa on todettu Kiinan keskiosassa Hubein maakunnassa. Kiinan ulkopuolella tartunnan saaneita on noin 500, joista neljä on kuollut.

Kiinan jälkeen tartunnan saaneita on eniten Japanissa. Jokohaman satamassa kahden viikon karanteenissa olevalla risteilijäaluksella on todettu 285 koronavirustartuntaa.

Diamond Princess -aluksella on noin 3 700 matkustajaa, ja se on ollut karanteenissa helmikuun alusta lähtien. Tartunnan saaneita ja yli 80-vuotiaita matkustajia on siirretty laivasta hoitoon tai muualle karanteeniin, mutta muut matkustajat ovat edelleen eristyksessä hyteissään.

Yhdysvallat ilmoitti lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että se noutaa maansa kansalaiset risteilijältä. Yhdysvalloissa risteilijällä olleet joutuvat kahden viikon eristykseen.

BBC:n tietojen mukaan myös Australia harkitsee kansalaistensa noutamista laivalta.

Hongkongissa vaadittu rajan sulkemista

Hongkongissa on ollut lauantaina mielenosoitus, jossa on vaadittu Kiinan vastaisen rajan täydellistä sulkemista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Sadat mieltään osoittaneet ovat vastustaneet Reutersin mukaan myös suunnitelmia perustaa kaupunkiin karanteenikeskuksia tartunnan saaneille.

– Tällaisten keskusten perustaminen on ennemminkin haavojen lisäämistä kuin vuodon tyrehdyttämistä, sanoi mielenosoitukseen osallistunut Chan Mei-lin.

Poliisi pidätti Hongkongissa joitain mielenosoittajia ja käytti heitä vastaan pippurisumutetta.

Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin palaavat ihmiset on määrätty neljäntoista päivän karanteeniin koronaviruksen vuoksi. Karanteenista kieltäytyminen johtaa jonkinlaiseen rangaistukseen.

BBC:n mukaan määräys annettiin sen jälkeen, kun Egypti ilmoitti Afrikan ensimmäisestä koronaviruksesta.

Egyptin terveysministeriön kertoman tiedon mukaan tartunta oli todettu ulkomaalaisella henkilöllä, joka ei toistaiseksi ole kärsinyt vakavista oireista. Terveysministerin mukaan tartunnan saanut on erityksissä sairaalahoidossa.

Maailmanlaajuinen hätätila – huolena, miten köyhät maat selviävät

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronaviruksen maailmanlaajuiseksi hätätilaksi. Taustalla on erityisesti pelko siitä, etteivät köyhimmät maat selviä koronaviruksen aiheuttamista ongelmista.

Tämä näkyy erityisesti Afrikassa, jonka terveysjärjestelmät ovat heikkoja ja kuormittuneita.

WHO on BBC:n mukaan lähettänyt laboratorioihin apua, jotta mahdolliset koronavirustapaukset voidaan tunnistaa niissä paremmin.

– Julistuksen pääasiallinen syy ei ole se, mitä tapahtuu Kiinassa, vaan se, mitä tapahtuu muissa maissa. Suurin huolemme on viruksen mahdollisuus levitä mihin, joissa terveysjärjestelmät ovat heikoimpia, Etiopiasta kotoisin oleva WHO:n päällikkö Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi.

Yhdysvallat rajoittaa lentämistä

Yhdysvallat pyrkii rajoittamaan lentämistä viruksen leviämisen estämiseksi. Maassa aiotaan aloittaa myös flunssaoireista kärsivien ihmisten testaamiset koronanviruksen takia.

Yhdysvalloissa on todettu yhteensä 15 koronavirustapausta ja karanteenissa on noin 600 ihmistä.

Yhdysvallat on asettanut tilapäisen maahantulokiellon hiljattain Kiinassa käyneille ulkomaalaisille.

Koronavirus on levinnyt noin 24 maahan ja alueelle Manner-Kiinan ulkopuolelle.

Pahimmin virus on vaikuttanut Japaniin, joka vahvisti maan ensimmäisen kuolemantapauksen torstaina. Virukseen menehtyi noin 80-vuotias nainen, joka asui lähellä pääkaupunki Tokiota.

Perjantaina Japani vahvisti neljä uutta koronavirustapausta, joita on nyt Japanissa kaikkiaan 254, kertoo televisioyhtiö CNN.

Finnair perui lentoja

Suomessa Finnair kertoi peruneensa kaikki lennot Pekingin Capital-lentoasemalle ja Shanghaihin talvikauden loppuun asti eli 28. maaliskuuta saakka.

Syynä päätökselle on yhtiön mukaan se, että koronavirustilanne vaikuttaa lentomatkustuksen kysyntään Kiinan ja Euroopan välillä.

Finnair myös peruu Hongkongin reitiltään yhden päivittäisen vuoron kyseiseltä ajalta. Yhtiö lentää Hongkongiin päivittäin yhden vuoron normaalin kahden vuoron sijaan.

Finnair on jo aiemmin kertonut Nanjingin, Peking Daxing-lentoaseman ja Guangzhoun lentojensa perumisesta maaliskuulta vähentyneen kiinalaisten ryhmämatkakysynnän vuoksi.

Peruttujen lentojen asiakkaat voivat siirtää matkustuspäiväänsä tai saada lipun hinnan takaisin ottamalla yhteyttä Finnairin asiakaspalveluun.

Finnairin lisäksi lentonsa Kiinaan ovat peruuttaneet useat lentoyhtiöt ympäri maailmaa, sillä lentomatkailu on yksi nopeimmista tavoista, joilla virus voi päästä leviämään.

Asiasanat

Menot