fbpx
Uutiset

Ensimmäinen oikeudenkäynti Francon kauden vauvanryöstöistä päätökseen Espanjassa - entinen lääkäri vältti tuomion

Espanjassa entinen lääkäri on välttänyt tuomion vauvanryöstöoikeudenkäynnissä. Oikeus totesi lääkärin vieneen vauvan tämän äidiltä, mutta häntä ei tuomittu, koska teosta oli kulunut niin kauan aikaa.

Kyseessä on ensimmäinen oikeudenkäynti diktaattori Francisco Francon kaudella tehdyistä vauvanryöstöistä.

Syyttäjä oli vaatinut 85-vuotiaalle gynekologille 11 vuoden vankeustuomiota. Syyttäjän mukaan lääkäri vei vuonna 1969 vastasyntyneen Ines Madrigalin tämän äidiltä ja antoi lapsen kasvatettavaksi toiselle naiselle, joka ei itse voinut saada lapsia.

On arvioitu, että Francon kaudella espanjalaisvanhemmilta vietiin ainakin kymmeniätuhansia vauvoja. Lapsia vietiin erityisesti vasemmistolaisilta ja köyhiltä perheiltä ja sijoitettiin katolisen kirkon laitoksiin tai myytiin Francon hallintoa tukeneille perheille. Lain mukaan valtiolla oli oikeus ottaa huostaan lapset, joiden “moraalisesta kasvatuksesta” ei ollut takeita.

Varastettujen vauvojen tarinat nousivat kunnolla esiin vasta tällä vuosituhannella. Uhrijärjestöjen mukaan järjestelmän pyörittämiseen osallistuivat niin lääkärit, sairaanhoitajat, papit kuin nunnatkin.

Eri puolilla Espanjaa on vireillä lukuisia oikeusjuttuja asiasta.

Asiasanat

Menot