Uutiset

Ensimmäisenä tuli selkäydinreaktio

Himskatti, nyt ne vie Syrjäntakaa loputkin palvelut, oli minunkin ensimmäinen ajatukseni, kun sain maanantaina tietää suunnitelmista siirtää Tuuloksen kirjasto kauppakeskus Tuuloseen.

Sattumoisin olin juuri sunnuntain lehteen kirjoittanut Tuuloksen entisen kuntakeskuksen virkistyvän, kun Tuulostori heräsi henkiin.

Ensireaktio tuli selkäytimestä, sillä Syrjäntakana ei kirjaston lisäksi ole enää muita kaupungin palveluita. Hammaslääkäri vietiin Lammille heti, kun kuntaliitos toteutui. Kerranhan tuuloslaiset jo torppasivat kirjaston siirtosuunnitelmat, joten miksi siihen on palattu?

Sitten otin yhteyttä Ruotsin Skånessa, ikivanhassa yliopistokaupunki Lundissa toimivaan Verberödin sivukirjastoon, eikä idea niin hölmöltä enää tuntunutkaan.

Verberödissä kirjaston aukioloa on itsepalvelusysteemillä voitu jatkaa iltakymmeneen. Kirjasto on auki joka päivä, myös sunnuntaisin, joten työssäkäyvätkin ehtivät siellä asioida.

Olennaista on, että elävä kirjastovirkailija on paikalla päivisin eikä palvelevaa päiväaikaa ole supistettu. Tuuloksessakin kirjastontäti olisi paikalla neljä tuntia päivässä.

Tuuloksen kirjastosuunnitelmat eroavat Värberödistä olennaisesti siinä, että kirjasto menisi kauppakeskukseen, jossa käy paljon ihmisiä. Aukiolo puoleenyöhön on Tuulosessa mahdollinen sen ansiosta, että siellä on vartiointi.

Totta kai tuuloslaiset käyvätkin ahkerasti Tuulosessa, jossa on koko entisen Tuuloksen kunnan alueen ainoa päivittäistavarakauppa. Mutta ovatko kirjastonkäyttäjät tosiaan heitä, jotka ahkeroivat shoppailemassa?

Se siis
epäilyttää, mahtaako kirjasto saada kauppakeskuksissa uusia asiakkaita. Ruotsalaisen kokemusten mukaan itsepalvelukirjaston pyhäasiakkaat ovat kokeneita kirjaston käyttäjiä.

Kirjastoksi ehdotettu tila sijaitsee Tuulosen toisessa kerroksessa, jonne pääsee hissillä. Se on siis esteetön ja rauhallisella paikalla. Kuulostaa hyvältä.

Kirjastoon tulisi 5 000 kirjaa, jotka ovat uusimpia ja kysytyimpiä. Muita kirjoja saisi pääkirjastosta tilaamalla nopeasti, sillä kuljetus sahaa kirjastojen väliä jatkuvasti. Tietysti siellä olisi myös muut aineistot, joita kirjastoissa nykyään on, ja tietokoneet.

Tuuloslaiset saisivat käyttää kirjastoa kirjakerhoihin, lausuntailtoihin tai mitä hauskaa keksivätkään.

Silti jää kysymyksiä pohdittavaksi.

Syrjäntakana asuu 600 tuuloslaista, ja Tuulosen lähellä Pohjoisissa 150. Juttilasta asti on tähänkin asti pitänyt ajaa kirjastoon autolla, mutta kuinka monelle vanhukselle ja autottomalle lähiasukkaalle matka Tuuloseen käy liian pitkäksi?

Miten käy Tuuloksen koululaisten, jotka pitävät tapanaan käydä kirjastossa koulupäivän jälkeen? Pienille on liian pitkä matka kävellä Tuuloseen, joten heille kirjaston muutto olisi tappio.

Pirkko-Liisa Kastari

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic