Uutiset

Ensimmäiset suomalaiset kotiutettu Wuhanin virusalueelta – Finavia varautunut kotiutuslentojen välilaskuihin

Ulkoministeriö ja Pekingin suurlähetystö ovat avustaneet Wuhanin kaupungista kolme suomalaista ja yhden muualta kotoisin olevan perheenjäsenen Ranskan toteuttamalle kotiutuslennolle. Lento on laskeutunut Ranskaan. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on valmius ottaa vastaan lisää kotiutuslentojen välilaskuja, jos sellaisille ilmenee tarvetta. Saksalaisia koronavirusalueelta kotiuttanut kone teki lauantaina välilaskun Suomeen sen jälkeen, kun Venäjä oli kieltänyt välilaskun tekemisen Moskovaan.
Saksalaisia koronavirusalueelta kotiuttanut lentokone teki välilaskun Helsinki-Vantaalle -lauantaina. Arkistokuva. Kuva: Mauri Ratilainen
Saksalaisia koronavirusalueelta kotiuttanut lentokone teki välilaskun Helsinki-Vantaalle -lauantaina. Arkistokuva. Kuva: Mauri Ratilainen

Ulkoministeriö tiedotti sunnuntaina Twitterissä avustaneensa kolme suomalaista ja yhden muunmaalaisen perheenjäsenen Ranskan toteuttamalle kotiutuslennolle, joka laskeutui Ranskaan. Ulkoministeriön mukaan Pekingin suurlähetystö jatkaa tarvittaessa muiden Hubein maakunnassa olevien suomalaisten avustamista pois alueelta.

Henkilöitä koskevista jatkotoimista vastaavat Ranskan terveysviranomaiset. Ulkoministeriö jatkaa yhteydenpitoa henkilöihin tarvittaessa.

Euroopan komissio on päättänyt tehdä ainakin kaksi kotiutuslentoa Wuhanista. Lennot on tarkoitettu EU-kansalaisille. Ensimmäisen lento laskeutui Ranskaan perjantaina ja sen kyydissä oli Ranskan kansalaisia. Lisäksi yksittäiset maat voivat toteuttaa kotiutuslentoja joko omana toimintanaan tai yhteistyössä muiden kanssa. Suomi ei ainakaan toistaiseksi ole päättänyt käynnistää kansallisia lentoja.

Saksalaiskone teki välilaskun Helsinki-Vantaalle

Lentokenttiä pyörittävä Finavia on varautunut siihen, että Helsinki-Vantaan kenttää käytetään koronavirusalueelta Kiinan Wuhanista tulevien kotiutuslentojen välilaskupaikkana.

Saksalaiskone teki välilaskun Helsinki-Vantaalle lauantaina sen jälkeen, kun Venäjä ei ollut antanut lupaa tehdä välilaskua Moskovaan. Saksalaismedian mukaan Venäjä oli kieltänyt välilaskun viime hetkellä.

– Tiesimme, että tällainen kone saattaa tulla ja varauduimme tilanteeseen. Odotimme koneen päätöstä. Tiesimme koneen tulosta siinä vaiheessa, kun lentosuunnitelma vahvisti asian. Tilanne ei sinänsä ollut poikkeuksellinen, sillä välilaskun tekeviä koneita tulee jatkuvasti, kertoo Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola.

Airbus A310 -lentokone oli lähtenyt Saksan Kölnistä kohti Wuhania perjantaina. Paluukyydissä oli mediatietojen mukaan 126 henkilöä.

Lento laskeutui Helsinki-Vantaalle noin kello yhden aikaan iltapäivällä lauantaina ja lähti kohti Saksaa muutaman tunnin kuluttua.

Matkustajat eivät poistuneet koneesta välilaskun aikana. Kone pysytteli välilaskun ajan seisontapaikalla, eikä ollut yhteydessä terminaaliin. Henkilökuntaa vaihdettiin ja kone tankattiin tauon aikana.

Saksan puolustusministeri hermostui

Noronen-Juhola kertoo, ettei uusista kotiutuslentoihin liittyvistä välilaskuista ole tietoa. Hän kuitenkin pitää mahdollisena, että sellaisia voi tulla.

– Tieto tulee yleensä vasta hieman ennen, tyypillisimmin joitain tunteja ennen.

Toimintamalli on samanlainen kaikissa välilaskuissa.

– Jos lentoon liittyisi terveysriskejä, toimenpiteitä katsottaisiin terveysviranomaisten kanssa.

Lauantaina välilaskun tehneen koneen matkustajilla ei tiettävästi ole todettu koronaviruksen oireita.

Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer on sanonut, ettei hän ole tyytyväinen Venäjän päätökseen välilaskun kieltämisestä. Hänen mukaansa asia tullaan käymään läpi Venäjän kanssa.

Menot