Uutiset

Ensin MM-kisat, sitten onkin jo kesä

Jääkiekon MM-kisat on varma merkki siitäkin, että kohta on kesä.

Usein ovat kisaturistit saaneet nauttia komeasta kevätkelistä niin kuin tälläkin kertaa Pietarissa. Sää suosii ja kevätkarnevaalit voivat yhä hyvin.

Pietarin Jubileini-areenan edustalle on rakennettu fanialue. Se on suosittu, koska areenan sisätiloissa ei ilolientä myydä. Fanialueella näkee senkin, mistä on lähtenyt eniten väkeä MM-kisoihin. No, Suomestapa tietenkin. Kakkosena tulee Unkari, jonka fanit ottivat kaiken mahdollisen ilon irti joukkueensa lauantaisesta voitosta.

Tuttuja tapaa MM-kisoissa. Heistä moni on kisakonkari, hyvinkin usein MM-kisoja paikan päällä seurannut. Tällaiseksi voi luonnehtia myös hämeenlinnalaista Antti Virtasta, joka ei suoralta kädeltä edes muista kisamääräänsä.

– En ole laskenut, mutta kyllä niitä 15–20 on. Työnkin puolesta olin usein kisoissa, sanoo Virtanen, joka työskenteli pitkään Montreal-urheilun myyntipäällikkönä.

Montrealilla oli Padasjoella mailatehdas, josta lähti puumailoja tuhansien kiekkoilijoiden käsiin.

– Maailma on muuttunut. Kiekko lentää nyt minne sattuu, naurahtaa Virtanen.

– Montreal oli Suomessa ainoa, joka alkoi tehdä komposiittimailoja. Ei pystytty kuitenkaan kilpailemaan. Kiinassa komposiittimailat pääosin nykyään tehdään. Padasjoella tehdään vielä molarin mailoja, hän jatkaa.

Virtasen mukaan mailamateriaalin muutos toi myös ongelmia.

– Iso ongelma on, kun komposiittimailat menevät rikki. Seurojen mailakustannukset ovat kasvaneet.

Eroahan vanhoilla ja nykyisillä mailoilla on paljon.

– Tämä uusi sukupolvi ei edes tiedä, millaista on pelata puumailalla. Puumaila painoi 670–700 grammaa. Nyt komposiittimaila painaa 450 grammaa. Onhan se iso ero, Virtanen tuumaa.

Ei ole mikään salaisuus, että Virtasen seura on Tampereen Tappara. Nannalta takuulla tuntui, kun Tapparan kausi päättyi hopeiden jälkeen kultaan.

– Menin vuonna 1958 Tapparaan. Olin silloin kymmenvuotias. Olin sitä ikäluokkaa, joka siirtyi Koulukadulta Hakametsän halliin. Hakametsässä seurasin myös vuonna 1965 ensimmäisen kerran paikan päällä MM-kisoja.

Virtanen oli lupaava kiekkoilijan alku. Ura tyssäsi kuitenkin loukkaantumiseen.

– Kaaduin päin laitaa, satutin niskani ja halvaannuin. Kymmenen viikkoa olin 11 kilon kallovedossa ja katselin sairaalahuoneen reikäkattoa. Toivuttuani yritin palata pelihommiin, mutta ei mitään tullut.

Side Tapparaan kuitenkin säilyi. Virtanen kuului muun muassa kuuden vuoden ajan Kalevi Nummisen johtamaan Tapparan valmennusryhmään.

– On minulla sinne yhä läheinen suhde. Mielenkiinnolla seuraan kuitenkin myös Hämeenlinnan tilannetta, Virtanen tuumaa.

Jari Roitto on monista MM-kisoista telkkaristakin tuttu kaveri ja tietenkin Kerhon sikakatsomon perustajajäsen ja kantava voima yhdessä vaimonsa Leilan kanssa.

– Vuodet 1995–97 ja vuodesta 1999 lähtien joka vuosi paitsi vuonna 2010, jolloin olin silmäleikkauksessa, Roitto luettelee kisareissujaan.

Pietariin Roitot tulivat perjantaina ja seuraavat paikan päällä alkusarjan loppuun.

– Keskiviikkona palaamme Suomeen. Meillä on matkassa 53-henkinen ryhmä ja porukkaa on eri puolilta Suomea.

Roitto arvioi, että Leijonat menee näissä kisoissa pitkälle.

– Mitali on minimi tälle Suomen ryhmälle.

HPK on Roitolle myös sydämen asia.

– Ensi kauden Kerho on nuorekas ryhmä. Luotetaan nyt siihen, että tietäjät tietävät. Eikös sinne pitäisi vielä muutama kova pelimies tulla, hän aprikoi.

HPK-legenda Juha Hietanen on kiertänyt monet MM-kisat. Tällä kertaa Hietasen kisaporukkaan kuuluvat Pentti Syrjänen, Seppo Pellikka, Antti Virtanen ja Jari Mustonen.

Viisikko tuli perjantaina Allegrolla aurinkoiseen Pietariin.

Lähes 500 ottelua HPK:n paidassa pelannut Hietanen on viime kisoissa päässyt seuraamaan poikansa Juuson leijonapelejä. Juuso Hietanen on Leijonien puolustuksen luottomiehiä ja jo kuudensissa MM-kisoissaan.

– Oma jännityksensä on seurata näitä pelejä. Kyllä näitä katson erilaisin silmin kuin normaalisti jääkiekkoa. MM-kisat on Suomessa niin iso ja julkinen juttu, kun peleillä on aina yli miljoona katsojaa, Juha Hietanen kertoo.

Pietari on tuttu paikka hänelle. Juha Hietanen on ollut usein seuraamassa KHL-peliä Pietarissa, kun oma poika on ollut pelaamassa.

– Mukavahan tänne on tulla. Pietariin pääsee vaivattomasti junalla. HÄSA

Asiasanat

Päivän lehti

13.8.2020