Kolumnit Uutiset

Ensivaikutelmasta on kovin vaikea luopua

Hämeen Sanomien sunnuntaisivujen toimittaja ja kuvaaja kävivät viime viikolla Lammin kylällä jututtamassa lammilaisia siitä, millaisia kokemuksia heillä on vastaanottokeskuksen porukoista.

Yhteiseloa on vietetty Lammilla jo vuosia. Silti osa paikallisista asukkaista tuntee olonsa turvattomaksi.

Moni myös sanoo avoimesti, että turvattomuuden tunne on syntynyt turvapaikanhakijoista – erilaisista ihmisistä, jotka eivät puhu samaa kieltä eivätkä käyttäydy samalla tavalla kuin paljasjalkaiset lammilaiset.

Ystäväni teki asuntokauppoja Hollannissa. Kyseessä oli pitkä prosessi, jonka viime metreillä selvisi, että vanhalle varuskunta-alueelle, missä asuntokauppaa hierottiin, suunniteltiin myös pakolaiskeskusta.

Ostotarjous pantiin jäihin.

Vaikka Hollanti on sulatusuuni verrattuna Suomeen, eivät sielläkään paikalliset tieten tahtoen halua sijoittaa asuntorahojaan vastaanottokeskuksen viereen, sillä se vaikuttaa merkittävästi asunnon arvoon.

Sama meno on Saksassa. Siellä ei haluta pakolaista naapuriin. Riittää, jos on vaikkapa tullut Venäjältä paremman elämän perässä, niin jo naapurirakkaus on koetuksella.

Huvittavaa, mutta näin se vain on. Nimby-ilmiö on vahva joka puolella Eurooppaa, kun on totuttu tekemään asiat tietyllä tavalla. Pelkästään jo kehitysvammaisten asumisyksikkö aiheuttaa rakennusvaiheessa naapureissa mellakan.

Pakolaisvirta on yllättänyt kaikki. Hämmentää, että pitäisi valita heti leiri, kannatanko vai vastustanko asiaa. Jotenkin siinä välissä oleminen on tehty mahdottomaksi.

Asiat eivät ole mustavalkoisia. Sopeutuminen vaatii aikaa ja tutustumista puolin ja toisin. Kaikkea ei pidä hyväksyä ja sietää, mutta ei kaikkea tarvitse periaatteesta ja pelosta myöskään vastustaa.

Suomalaisen on helppo antaa materiaalista tukea, lahjoittaa kenkiä, vaatteita ja leluja, mutta kun pitäisi lahjoittaa omaa aikaa ja tutustua, nousee kynnys pilviin ja monella raja vastaan. Osin kyse on myös kielimuurista.

Lammilla moni asukas vetosi turvattomuudentunteenkokemukseen, joka on syntynyt kuusi vuotta sitten. Perään oli silloin vihellelty tai kauppajonossa etuiltu. Perätön raiskausepäilykin on yhä mielissä.

Ensivaikutelmaa ja huhupuheita on vaikea hallita, saati muuttaa. Jos kuitenkin yritettäisiin, sillä ne eivät ole koko totuus.

Yhteinen ruokapöytä on hyvä keino hälventää ennakkoluuloja. Kuukausi sitten maahanmuuttajien ravintolapäivän ravintoloista moni sai hyviä kokemuksia. Hyvä ruoka, parempi mieli.