Uutiset

Entä jos Haiti olisi Japani ja päinvastoin

Haitin surun
päivästä tammikuussa 2010 on yli vuosi, mutta Unicefin mukaan tilanne on siellä tänäänkin lähes yhtä katastrofaalinen kuin vuosi sitten.

Maanjäristys tuhosi koteja, kouluja, sairaaloita ja infrastruktuuria perinpohjaisesti. Jälleenrakennus on tuskin päässyt alkuun.

Miljoona haitilaista elää yhä tilapäisiksi tarkoitetuissa leireissä. Kolera on tappanut tähän mennessä 2 500 haitilaista.

Kaikesta näkee, ettei Haiti ole Japani. Mutta entä jos Haiti olisikin ollut Japani ja Japani Haiti? Jos Haiti pysyisi paikallaan, mutta sillä olisi Japanin historia ja elintaso ja päinvastoin?

Haiti on Amerikan mantereen köyhin maa. Haitilaiset olivat ranskalaisten orjia: he ostivat itsensä vapaiksi selvällä rahalla. Sitä varten he ottivat velan, jonka maksamiseen kansakunnan kaikki varat menivät pitkälle 1900-luvulle.

Haiti on ollut aina poliittisesti epävakaa. Haitilaiset valitsivat juuri presidentikseen artisti-laulajan, joka lupasi taas kerran yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista.

Japani puolestaan on rikas ja ylpeä, tuhatvuotinen keisarikunta. Japanin yhteiskunta on hyvin järjestäytynyt ja kurinalainen. Siellä on toimiva demokratia.

Japani on maailman kolmanneksi suurin talous heti Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen. Sillä on korkea koulutustaso ja huipputason teknis-tieteellinen insinööritieto.

Jos Haiti olisi Japani, sen maajäristyksen tuhot olisivat olleet vähäisiä. Talot olisi rakennettu järistyksen kestäviksi ja ne olisivat pysyneet pystyssä.

Kuolonuhrien määrä olisi jäänyt ehkä tuhanteen, kun oikeassa Haitissa maanjäristys tappoi yhtä paljon ihmisiä kuin viiden vuoden takainen Aasian tsunami.

Koska Haiti olisi paikallaan Karibianmerellä, siellä maanjäristyksen tuhoja ei olisi tuplannut tsunami niin kuin oikeassa Japanissa.

Sen sijaan yhtä aikaa maanjäristyksen kanssa maata pyyhkisi Karibialle tyypillinen pyörremyrsky. Jälki olisi kuin tsunamissa.

Siitä huolimatta haitilaiset olisivat jo raivanneet viime vuoden takaisen maanjäristyksen tuhot. Jälleenrakennus olisi pitkällä eikä kukaan asuisi enää tilapäismajoituksessa.

Jos japanilaiset toisaalta eläisivät Haitin oloissa köyhinä ja kouluttamattomina, he raivaisivat kolmoiskatastrofinsa jälkiä ainakin kymmenen vuotta.

Japanilla olisi edessä kurjistuminen entistä syvemmälle köyhyyteen.

Uusia kouluja ja vesijärjestelmiä ei olisi varaa rakentaa. Kansainvälinen hätäapu ei korvaisi japanilaisten omia surkeita ponnisteluja. Onnen edellytykset jakautuvat maailmassa niin epäoikeudenmukaisesti.

Yhdessä suhteessa Japanin kannattaisi olla kuin Haiti. Jos Japani olisi Haiti, Fukushimassa ei olisi ydinvoimalakatastrofia.

Japanilla ei olisi ollut varaa rakentaa ydinvoimalaa, eikä varsinkaan kuutta reaktoria maanjäristysherkälle alueelle.