Uutiset

Entä jos Sauli Niinistö jatkaisi poikkeuslailla presidenttinä? – MT-kyselyn tulos yllättää asiantuntijan

Sauli Niinistö valittiin presidentiksi ensimmäisen kerran vuoden 2012 vaaleissa. Seuraavalla kerralla hän ei voi olla enää ehdolla, koska kausien määrä on rajattu kahteen.
Sauli Niinistö valittiin presidentiksi ensimmäisen kerran vuoden 2012 vaaleissa. Seuraavalla kerralla hän ei voi olla enää ehdolla, koska kausien määrä on rajattu kahteen.

Presidentti Sauli Niinistön suosio on niin suuri, että yli neljäsosa suomalaisista kannattaa hänen toimikautensa jatkamista poikkeuslailla vuoden 2024 jälkeen.

Asia käy ilmi Maaseudun Tulevaisuuden
(MT) teettämästä maanantaina julkistetusta kyselystä.

59 prosenttia kyselyyn vastanneista ei kannata ajatusta Niinistön poikkeuslakijatkosta ja 15 prosenttia vastaajista ei osaa sanoa kantaansa.

Suurin kannatus ajatukselle on suurista puolueista kokoomusta ja perussuomalaisia äänestäneillä. Vihreitä ja vasemmistoliitoa äänestävät ovat selvästi harvemmin samaa mieltä.

Ajatuksella on muuta Suomea vähemmän kannatusta pääkaupunkiseudulla. Siellä noin viidesosa kannattaa sitä.

Muualla Etelä-Suomessa kannatus on yli 30 prosenttia ja muualla Suomessa hieman alle 30 prosenttia.

– Olen yllättynyt noinkin suurista luvuista. Mutta se on perustuslaillisesti täysin kuolleena syntynyt ajatus, julkisoikeuden professori Janne Salminen Turun yliopistosta kommentoi MT:ssa kyselyn tulosta.

Salmisen mielestä on mahdotonta kuvitella, että tarvittava viiden kuudesosan enemmistö kansanedustajia voisi tulla ehdotuksen taakse.

Poikkeuslaki on teoriassa mahdollinen, mutta sille ei ole perusteita.

– Valtiosääntö lähtee siitä, että poikkeuslakeja ei ylipäätään käytetä.

Toimikauden rajattiin lähes 30 vuotta sitten

Tasavallan presidentin toimikaudet rajoitettiin kahteen peräkkäiseen vuonna 1991. Näin sama henkilö voi olla toimessa enintään kaksitoista vuotta peräkkäin.

Tätä edelsi Urho Kekkosen neljännesvuosisadan mittainen kausi presidenttinä.

Sauli Niinistö valittiin ensi kertaa presidentiksi vuonna 2012 toisella kierroksella. Tuolloin hän oli kokoomuksen ehdokas.

Vuoden 2018 vaalissa Niinistö oli ehdolla valitsijayhdistyksen kautta ja voitti vaalit ensimmäisellä kierroksella yli 60 prosentin kannatuksella.

Hän on kerännyt korkeita suosiolukuja valinnan jälkeen tehdyissä mielipidekyselyissä.

Seuraavat presidentinvaalit järjestetään vuonna 2024.

Presidentin toimikausi on kuuden vuoden pituinen.

Menot