Uutiset

Entisaikojen vilkas valtatie on enää ura maastossa

 

Unohdetulla tienpätkällä aika on pysähtynyt. Tieosuuden ainoan rakennuksen hapertuvassa lautaseinässä kasvaa koivu. Ikkunalasin takana sisäpuolella kasvaa ilmiselvästi vadelma.
Pihassa kasvaa villiintyneitä omenapuita, juhannusruusuja ja sireeneitä.  Yhdelle talon seinustalle muurahaiset rakentavat kekoaan.
 
Härkätien unohdetulla rauniotiellä nykyajasta kielii vain torpan peltikatto ja pihapiiriin ilmeisesti tällä vuosituhannella rakennettu puucee. Hyvin siisti puucee on osoitus, ettei tällä tiellä ole juurikaan kulkijoita. 
 
Ennen oli kuitenkin toisin. Tieosuus lienee ollut yksi maan vilkkaimmista, sillä sitä pitkin on kansa kulkenut Turusta Hämeenlinnaan.
 
Pitkäjärven torppa on rakennettu kallion päälle. Nykyisen mittapuun mukaan  Pitkämäki ja Väärämäki eivät ole järin suuria nyppylöitä, vaikka Väärämäessä tie nouseekin kuutisen senttiä metriä kohden. Sellaisia tuntuu mahtuvan pikkuteillä joka kilometrille. 
 
– Tieosuus jäi tavallaan unohduksiin, kun Härkätien oikaisu Pitkäjärven kohdalla saatiin valmiiksi vuonna 1936. Mäki oli silloisille autoille niin jyrkkä, että lähes päivittäin mäkeen kuulemma juuttui ajoneuvoja, joita torpan asukkaiden avulla vinssatiin ja työnnettiin mäkeä ylös, kertoo Anja Orkola Renko-Seurasta.
 
Historiankirjojen mukaan tieosuus oli yhtäjaksoisessa käytössä vuosina 1556–1936. Nykyisin osuus on viitoitettu kävelypolku ja kuuluu myös maakunnalliseen Ilves-retkeilyreitistöön.
 
Tieosuus lienee yksi niitä harvoja, joiden rakennetta on tutkittu. Tutkija Jaakko Masonen löysi Pitkäjärvenmäestä moreenilla tiivistetyn kivilatomuksen, jonka päällä on ollut kaksi erillistä poikittaista puista kerrosta. Puunrungoista ja oksista ladottujen kerrosten välissä ja päällä on 95 sentin vahvuudella moreenia. Tutkimuksissa tierakenteet on ajoitettu 1640-lukua myöhempään aikaan. Tietä on ilmeisesti paranneltu moreeni-puu-moreeni kerroksilla sitä mukaa kuin alimmat kerrokset lahosivat ja tien liettyi.
 
Rauniotien löytää ajamalla valtatie 10:tä Lietsan risteykseen, josta käännytään vanhalle härkätielle. Tätä jatketaan kuutisen kilometriä. Rauniotielle on pääsy Härkätien varren parkkipaikalta noin neljä kilometriä Nummenkylän jälkeen. Hyvänä maamerkkinä on parkkipaikan vastakkaisella puolella pellolla oleva vanha tuulimylly.
 
 

Päivän lehti

21.1.2020