fbpx
Uutiset

Epämääräinen terrorivaroitus hämmentää

Tänään pidettävät presidentivaalit ovat herkistäneet mielialaa muuallakin kuin Yhdysvalloissa, joka on ääri-islamilaisen terrorismin ykköskohde.

Yhdysvaltain ulkoministeriö varoittaa Pohjoismaissa ja Baltiassa oleskelevia amerikkalaisia terroriuhkasta. Tarkkaavaisuuteen on varoituksen mukaan erityisesti syytä julkisilla paikoilla kuten joukkoliikenteen asemilla. Lisäksi Yhdysvallat kehottaa kansalaisiaan kertomaan epäilyttävistä henkilöistä paikallisille poliisiviranomaisille.

Varoitus koskettaa hätkähdyttävän suoraan myös Suomea ja suomalaisia, vaikka toistaiseksi mikään ei viittaakaan siihen, että olisi syytä vakavaan huoleen terrori-iskusta Suomen maaperällä.

Amerikkalaisten viimeisin varoitus “omilleen” ei tullut yllättäen.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen antaneet toistuvasti vastaavia varoituksia.

Tänään pidettävät presidentivaalit ovat herkistäneet mielialaa muuallakin kuin Yhdysvalloissa, joka on ääri-islamilaisen terrorismin ykköskohde.

Terroristien mahdollisina maalitauluina eivät ole pelkästään Yhdysvaltain kansalaiset. Internetissä julkaistu “Tärkeä viesti amerikkalaisille” on kaikkien luettavissa, ei vain Yhdysvaltain kansalaisten. Myöskään pelko ja hysteria eivät tunne kansallisuusrajoja.

Varoitus oli pääasiallinen puheenaihe maanantaina Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Tukholmassa.

Norja, Viro ja Latvia ovat myös tuoreeltaan varoittaneet terroriuhkasta. Norja sulki ilmeisenä varotoimena maanantaina suurlähetystönsä Latvian Riiassa.

Pääministeri Matti Vanhanen vakuutti Tukholmassa, että amerikkalaisviestit on otettu vakavasti. Vanhanen oli saanut kuulla Yhdysvaltain terrorivaroituksesta viime perjantaina, joten aivan pimennossa ei eletä pohjan perukoillakaan.

Tieto on valttia terrorismin torjunnassa.

Jos Yhdysvaltain viranomaiset olettavat, että on syytä pelätä terrori-iskua, olisi myös kyseisten maiden viranomaisten tiedettävä asiasta. Tiedon lisäksi yhtä tärkeää on sen välittäminen nopeasti oleellisille asianosaisille.

Suojelupoliisilla ei ollut maanantaina konkreettista tietoa erityisestä terrorismin uhkasta.

Suojelupoliisin terrorismintorjuntayksikön päällikön Paavo Selinin mukaan mahdollisesta terroriuhkasta on liikkunut pelkästään “epämääräisiä huhuja”.

Luonnollisesti Supo ei levittele julki kaikkia tietojaan ja tietolähteitään. Jokaisesta tiedonmurusesta ja tarkistuksesta ei pidäkään tiedottaa. On oikein, ettei Supo hötkyile huhujen perässä ja samaa toivoisi amerikkalaisiltakin.

Kun syy ja taustat ovat epäselvät, jää amerikkalaisten terrorivaroitus epämääräiseksi ja hämmentäväksi.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystö oli maanantaina vaitonainen. Suurlähetystön tehtävä on huolehtia oman maansa kansalaisten hyvinvoinnista. Ystävällistä olisi kuitenkin muistaa myös isäntämaan väkeä. Ei heillekään pitäisi antaa tuulesta temmattuja huolenaiheita.

Menot