Uutiset

Epämuodostuneeksi jalostettu perheenjäsen

”Eläinrakas ihminen ei pidä lemmikkejä”, totesi ystäväni eräässä illanvietossa. Hänen väitteensä on, että hevonen ei kuulu karsinaan eikä suden jälkeläinen kerrostalohuoneistoon. Hänen mielestään lehmätilat ovat hyväksyttäviä, sillä ilman niitä ei lehmiä Suomessa olisi.

Eviran selvityksen mukaan suomalaisista tiloista lähes viidesosalla oli eläinsuojelussa ongelmia viime vuonna. Muun muassa siat ovat saaneet paljon huomiota aktivistien julkaisemien kohukuvien ja -videoiden ansiosta.

Tässä kohtaa ystäväni älähtää eläinaktivistien suuntaan.

Paitsi että ongelmia on tuotantoeläinten kohtelussa ongelmia löytyy myös lemmikkien kohtelusta ja jalostuksesta – esimerkkinä se kuuluisa suden jälkeläinen.

Toki eläinaktivistien järjestöt kertovat vastustavansa myös lemmikkien vahingollista jalostusta, ja kasvatuskoirista on maailmalla tehty kohudokumenttejakin. Vaan miksi Suomessa tehdään hyökkäyksiä jatkuvasti tehotuotantotiloille ja turkistarhoille, mutta ei rotukoirajärjestöjen tai yksityisten koirankasvattajien nurkkiin?

Maailman ensimmäinen koiranäyttely järjestettiin 1800-luvulla Britanniassa, minkä jälkeen rotukoirien tehtaileminen alkoi toden teolla. Tällä hetkellä virallisia koirarotuja on olemassa 400.

Suvun sisäisillä siitoksilla luodut rodut kärsivät vakavista perinnöllisistä sairauksista. Monet rodut on jalostettu niin epämuodostuneiksi, että perinteiset koirien touhut, kuten kävely, hyppiminen tai jopa seisominen tuottavat niille vaikeuksia.

Kuten erään tuttuni villakoira, jolta murtuivat lonkat sen hypättyä sohvalta lattialle.

Viime viikolla hallitus päätti eläintensuojelurikoksia koskevasta lakiesityksestä, jossa teon julmuus, eläinten määrä ja taloudellisen hyödyn tavoittelu määritellään rikoksen perusteeksi. Myös rangaistuksia kovennetaan siten, että kovimmillaan tuomio voi olla neljä vuotta vankeutta.

Koirankasvattaminen jos mikä on taloudellisen hyödyn tavoittelua. Bisneksessä pyörii vuosittain miljoonia euroja.

Toki jalostamalla on mahdollista pyrkiä eroon perinnöllisistä vioista. Lähisukulaisten parittaminen on koiria kasvatettaessa silti normaalia, ja Suomessakin rodun sukupuusta löytyy sama koira moneen kertaan. Kun Kennelliitto on ehdottanut rajoituksia uroskoirien jälkeläisten määrälle, ovat kasvattajat vastustaneet ajatusta voimakkaasti.

Koirien, hevosten ja muiden lemmikkien vointi nousee otsikoihin ja aktivistien toimintaohjelmaan harvemmin kenties sen takia, että ihmiset syytävät tolkuttomia summia rahaa lemmikkiensä hoitoon. Sairas koira on perheenjäsen, joka parannetaan vaikka väkisin.

Vastaväitteenä ystäväni mielipiteeseen lehmätilojen hyväksyttävyydestä voi esittää, että lehmien tavoin lemmikkikoiratkaan eivät selviäisi ilman omistajiaan. Eri asia on, tarvitaanko sairaiksi jalostettuja koiria ollenkaan.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic