fbpx
Uutiset

Epätoivoinen käyttää kaikkia keinoja

Hämeenlinna 25.11.2005

Ruotsissa on käynnissä raju keskustelu apaattisista pakolaislapsista. Kaikki alkoi siitä, kun länsinaapurin maahanmuuttovirasto julkisti epäilynsä lasten pahoinpitelyistä. Viraston näkemyksen mukaan pakolaisperheet ovat tahallaan laiminlyöneet lapsiaan, jotta perheet saisivat mahdollisimman nopeasti ja helposti oleskeluluvan Ruotsista.

Valitettavasti kysymys ei edes ole pelkästään maahanmuuttoviraston epäilystä: virasto on jättänyt toistakymmentä pahoinpitelytapausta poliisin tutkittavaksi ja lisää on tulossa. Pakolaisäitien ja -isien epäillään jopa myrkyttäneen lapsiaan. Kokonaisuutena tutkinnassa ei edes ole aivan pieni ongelma, sillä maahanmuuttoviraston mukaan Ruotsissa on yli 400 syvää apatiaa potevaa lasta.

Eikä tässä vielä kaikki. Maahanmuuttovirasto epäilee, että osa apaattisista lapsista ei ole vanhempiensa lapsia. Ruotsiin suunnanneen pakolaiset ovat ottaneet mukaansa lapsia kaduilta tai lastenkodeista, arvelevat viranomaiset. Jos tämä on totta, lasten pitää kärsiä, jotta pakolaiset saisivat jäädä Ruotsiin.

Koska Ruotsissa ei saa tehdä vanhemmuutta valottavaa dna-testiä, lasten syntyperää on mahdoton todistaa. Viranomaisten on pakko luottaa vanhempien ilmoitukseen ja usein kovin epämääräisiin asiakirjoihin. Nyt paljastuneen tapauksen johdosta ruotsalaiset täysin aiheellisesti kysyvät, miksi ja kenen etua turvaamaan tiukka dna-laki aikanaan säädettiin.

Ruotsissa ei suinkaan herätty julmaan todellisuuteen yhtäkkiä. Pieni joukko psykiatreja keskusteli pakolaislasten erikoisilta vaikuttavista oireista jo vuosi sitten. Vasta nyt apaattisista lapsista käynnistyi poliisitutkinta. Lasten oikeuksien turvaamisessa saattaa olla Ruotsissa suuri aukko.

Maahanmuuttovirasto ansaitsee toiminnastaan tunnustuksen. Se rohkeni sanoa äänen kantansa apatialapsista, vaikka melkoinen osa ruotsalaisista ei tällaista puhetta halua suin surminkaan kuulla. Maahanmuuttoviraston johtoa on syytetty rasismista, vaikka vaakalaudalla ovat lasten oikeudet.

Olisiko lopulta mikään ihme, että Ruotsin kansalaisuutta tavoittelevat pakolaisperheet olisivat äärimmäisissä tapauksessa kiduttaneet lapsia? Ei alkuunkaan. Lasten laiminlyönti on täysin tuomittavaa, mutta pakolaisten asemaa voi silti ymmärtää.

Ruotsiin jääminen on jokaiselle maassa olevalle pakolaiselle äärimmäisen tärkeä tavoite, johon pääsemiseksi käytetään varmasti jokseenkin kaikkia mahdollisia keinoja. Epätoivoinen ihminen haluaa turvata tulevaisuutensa maassa, jossa on vaurautta ja hyvinvointia. Lapsen tahallaan aiheutettu apatiakin on tila, joka voidaan korkeatasoisella hoidolla parantaa!

Suomella on Ruotsin tapauksesta opittavaa. Suomen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan on oltava tiukkaa ja viranomaisten valvonnassa. Nykyisissä laissa ja asetuksissa on tässä mielessä korjaamisen varaa. Ei ole mitään aihetta epäillä, etteikö pakolaisia pyrkisi tästä eteenpäin myös Suomen aivan kaikkia keinoja käyttäen.

Ei ole mitään aihetta epäillä, etteikö pakolaista pyrkisi tästä eteenpäin myös Suomen kaikkia keinoja käyttäen.

Menot