Uutiset

Epävarmuus, toiminta, jälkipaniikki

– Mea sanoi mulle, että mee kokeileen sen selkää. Mä kokeilin ja tuli semmonen tunne, että se on pakko nostaa sieltä.

Janita Salo muistelee toukokuun loppua, kun hän vietti ystäviensä kanssa aurinkoista lauantai-iltaa Loppijärven rannalla. Nuorehko mies oli juuri hypännyt laiturilta matalaan veteen.

– Multa ei lähtenyt ääntä, kun mä olin ihan paniikissa. Sitten Mea alkoi huutaa ja Rosa ja Tia lähti juokseen sen miehen kavereiden luo, jotka oli kauempana. Mä raahasin sen rantaan ja sitten ne kaverit alkoi sitä elvyttään, kertoo Janita.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Salo, Mea Lahtinen, Rosa Nurmi ja Tia Järvinen olivat perjantaina Hämeenlinnan paloasemalla vastaanottamassa kunniakirjat “erittäin ansiokkaasta ja neuvokkaasta toiminnasta ihmishengen pelastamiseksi”.

– Ei me sovittu mitään, kaikki vaan alkoi toimia heti minkä pysty. Mä yritin olla sen verran rauhallinen, että pystyin kertomaan mitä oli tapahtunut, muistelee Järvinen, joka osasi ohjata uimakopin seinässä olleiden koordinaattien avulla ambulanssin ja palomiehet tapahtumapaikalle.

“Ei se unohdu”

Niskansa uimahypyssä loukannut sai ammattiapua muutamassa minuutissa. Loppilaistytöille kerrottiin, että miehen “elintoiminnot saatiin toimimaan” ja heitä kehotettiin soittamaan vanhemmille, jotta nämä hakisivat hengenpelastajat kotiin.

Tapaus tulee ystävysten mieleen silloin tällöin.

– Jos ollaan oltu keskenämme laiturilla, niin on käyty sitä asiaa yhdessä läpi, sanoo Järvinen.

Kunniakirjan sai myös hämeenlinnalainen Katariina Linha, joka harrastaa uintia. Havaittuaan liikkumattoman harkkakaverin uimahallin hyppyaltaan pohjassa, hän epäili ensin tämän pelleilevän. Pelastavaa sukellustaan hän kuvaa vaistonvaraiseksi.

Shokki iski kaikkiin paikalla olleisiin vasta silloin, kun poika oli saatu altaan reunalle ja pelastushenkilöstöä paikalle.

– Oli se semmonen traumaattinen tilanne, jonka muistaa aika usein. Tositoimet on ihan eri juttu kuin mitä tommosesta tilanteesta on etukäteen miettinyt. Toivotaan, ettei tapahdu enää toista kertaa, sanoo Linha.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen alueella sattuu vuosittain noin kymmenen tapausta, joissa ihmisiä pelastetaan veden varasta. Kaikki tilanteet eivät luonnollisesti tule pelastuslaitoksen tietoon. Perjantainen kansalaisten palkitsemistilaisuus oli ensimmäinen laatuaan.

– On tarvetta nostaa esiin näitä hyviä hetkiä. Samalla haluamme osoittaa arvostustamme rohkeasta toiminnasta, sanoo pelastuspäällikkö Maria Murtola. (HäSa)