Uutiset

Erämessuilla kuuleeparhaat kalastuskikat

Kaikessa kalastuksessa tärkeintä on löytää oikeat kala-apajat. Kuhan heittokalastuksesta Riihimäen erämessuilla puhuva Erälehden Jari Tuiskunen tietää, mistä kuhaa kannattaa lähteä etsimään.

– Kuha on juuri tähän aikaan vuodesta kutupaikkojen tuntumassa, eli matalikkojen ja karikkojen reunoilla, noin 1-4 metrin syvyydessä, Tuiskunen kertoo.

Tuiskusen oma kokemus on osoittanut, että kuhaa nousee usein etelärannikon satamista. Myös isompien reittivesien välissä olevat kosket vetävät eväkkäitä puoleensa.

– Entä sitten, kun kuha pitäisi löytää kutuajan ulkopuolella eli kesäkuun jälkeen mereltä tai järveltä, Tuiskunen asettelee.

Todennäköisiä paikkoja ovat tällöin esimerkiksi meri- tai väylämerkkien luona olevat matalikot. Matalikkoja voi etsiä myös merikarttojen avulla.

Tuiskusen mukaan kuhan pyyntiin kannattaa lähteä nyt myös pohjoisessa, koska kannat ovat elpyneet istutusten ja hyvien kesien ansiosta. Kalapaikkojen valinnan lisäksi miehellä on hyviä vinkkejä välineiden valintaan.

Tuiskusen lisäksi kalatietoutta erämessuilla jakaa Roni Selen, joka puhuu hauen pyynnistä ja kalastusopas Ari Paataja, jonka vinkkien luvataan tuplaavan saalis. Esityksen alkupuolella Paataja esittelee sähkömoottoria ja muistuttaa oikean varustautumisen merkityksestä.

– Polaroidlasit ja lippis päähän. Näin saa suojaa auringolta ja näkyvyys paranee, Paataja heittää.

Hi-techia
vapaan ja kalaan

Jos perinteiset konstit eivät enää riitä, voi messuilla tutustua huipputeknologiaan perustuviin kalastusvälineisiin.

Suomalaisen Vilco Oy:n kehittelemä uusi vieheenkuljetin on kauko-ohjattava laite, joka kuljettaa vieheen juuri sinne, minne kalastaja haluaa. Viehettä ohjataan heittovapaan kiinnitettävän kauko-ohjaimen avulla.

Vilco-vieheenkuljetin toimii sähkömoottorien avulla ja sen akut voi ladata aurinkoenergialla. Kauko-ohjain voidaan kiinnittää millaiseen vapaan tahansa.

Vilco-paketin, joka sisältää vieheenkuljettimen, kauko-ohjaimen ja akut, ohjehinta on 495 euroa. Myynti- ja markkinointijohtaja Juha Rautio uskoo kalamiehillä olevan varaa satsaukseen.

– Välineet näyttelevät nykypäivänä entistä suurempaa osaa kalastustuksessa, ajatellaan nyt vaikka huippuvapoja ja -uistimia, Rautio toteaa.

Raution mukaan kalastuksesta on tullut välineurheilua: saaliin saaminen on kalastajien ensisijainen tavoite. Muut arvot, luonto, ulkoilu ja rentoutuminen tulevat vasta suuren saalin jälkeen.

Rautio ja Vilco Oy uskoo uusien hi-tech -kalastusinnovaatioiden houkuttelevan harrastuksen pariin uusia harrastajia. Kännykkäsukupolven lisäksi tekniikka voisi Raution mukaan kiinnostaa esimerkiksi liikuntarajoitteisia, jotka eivät pysty perinteisiä välineitä käyttämään.

Mainos