fbpx
Uutiset

Erämessuilla opitaan kohtaamaan karhu

Jos jätät kompostiisi ruuantähteitä, voit saada herkkujen äärelle ruokavieraaksi karhun.

– Talviuniltaan heränneet nälkäiset karhut lähtevät pihoihin helpon ruuan perässä, varoittaa viestintäpäällikkö Klaus Ekman Suomen riistakeskuksesta.

Karhujen vierailut asutuksen tuntumassa ovat lisääntyneet siinä määrin, että Suomen riistakeskus pitää tärkeänä opettaa ihmisiä kohtaamaan peto. Riistakeskuksella on oma osasto Kansainvälisillä erämessuilla Riihimäellä.

– Karhu on tavallisesti hiljainen ja huomaamaton, mutta se voi olla ihmisen kohdatessaan arvaamaton peto, Ekman muistuttaa.

Karhu ei eksy pihamaalle, jos lintulaudat ja ruokintapaikat puhdistetaan talven jäljiltä. Kalkitsemalla saadaan ruokapaikkojen hajut kuriin.

Karhuja tapaa erämessuilla myös trofeenäyttelyssä taljoina ja kalloina, mutta myös metsästyskoirien esittelyssä, jossa koirat pääsevät ajamaan konekarhu Penaa.

Messut pysyvät taivaan alla

Kansainvälisten erämessujen valtti löytyy Riihimäen yhdeksän hehtaarin messualueesta. Metsästys, kalastus, retkeily, eräruoka ja luontoharrastukset esitellään yhä 40 vuoden jälkeen aidon taivaan alla, koivujen katveessa ja uimalan altailla.

– Ajatukset erillisestä messuhallin rakentamisesta on onneksi jo aikaa sitten haudattu. Messujen suosio on paras todistus Urheilupuiston ja uimalan erinomaisuudesta, toteaa Riihimäen Messujen toimitusjohtaja Pirjo Vilpponen.

Viikon kuluttua avattavien messujen arvioidaan vetävän Riihimäelle jälleen lähes 50 000 kävijää tutustumaan 350 osastolle yli 600 näytteillepanijan uutuuksiin ja ajatuksiin.

Kalastus vahvasti esillä

Vaikka vapaa-ajan kalastus on Suomen riistakeskuksen viestintäpäällikön Klaus Ekmanin mukaan lievästi laskussa, 1,5 miljoonalle harrastajalle tarjotaan erämessuilla uutta tietoa, välineitä ja mahdollisuus kokeilla perhokalastusta.

Altailla esitellään erityyppisiä jigejä, joiden vedenalaista käyttäytymistä päästään ensi kertaa seuraamaan laajakankaalta.

Kalastuksesta järjestetään jälleen viime vuoden tapaan myös lyhyitä luentoja, jotka käsittelevät esimerkiksi Ruotsin suurjärvien ja Pohjois-Amerikan kalastusta.

Metsästäjien komeimpia saaliita on 40 vuoden messuhistorian aikana vakiintuneella tavalla arvioitu ja palkittu. Mitalitrofeet on koottu näyttelyksi, jossa erikoisuuksien joukossa nähdään tällä kertaa Afrikasta kirjoantilooppi sekä Kirgisiassa kaadettu Siperian vuorikauris.

Kahvit juodaan nuotiolla

Alueen ilmettä on uusittu kokoamalla luonnon ja ympäristön parissa työskentelevät yhdistykset koulurakennuksen ja vesitornin väliseen koivikkoon pystytettyyn Nuotiopaikkaan.

– Nuotiopaikka on uusi kohtaamispaikka, jossa perheet voivat viihtyä syömässä, juomassa nuotiokahveja ja tutustumassa luontoon erilaisten kisojen, luontopolkujen ja tietoiskujen parissa, kertoo messupäällikkö Ninni Pulli.

Erämessujen eräkokki Tapio Kangas houkuttelee nuotiopaikalle väkeä tuoksuilla, joita hän synnyttää valmistamalla herkkuja riistasta ja kalasta sekä kotimaisista raaka-aineista.

– Emme tarvitse ulkomaisia kaloja, kun valmistamme sushia. Siihen käy nieriä, siika tai muu vaalealihainen kala. Merilevän taas korvaa purjo, kertoo Tapio Kangas.

Nuotiopaikan lähituntumaan nousee jälleen yli sadan teltan ja parinsadan makuupussin esittelyalue.

Erämessut alkavat torstaina 7. kesäkuuta ja päättyvät sunnuntai-iltana. Lisätietoa www.eramessut.fi

(HäSa)

Menot