Uutiset

Erik Bruun pitää suurimpana saavutuksenaan suunnittelemiaan seteleitä

Erik Bruunia on melkein mahdotonta kuvitella huonotuulisena. Suomen kuuluisimpiin graafikoihin kuuluva mies kertoo pitkästä urastaan silmät säihkyen ja puhkeaa aika ajoin sydämelliseen kiherrykseen.

Vaikka mies on tehnyt melkein kaiken, mitä graafikko voi uraltaan toivoa, ei hänessä ole tippaakaan ylimielisyyttä, päinvastoin.

Vanhanaikaisia piirtoheitinkalvoja vaihtaessaan Bruun pyytää monesti grafiikanpajaansa ilmoittautuneilta anteeksi, ettei ole ripeämpi. Siihen ei ole mitään syytä, sillä yleisö kuuntelee miehen tarinoita muutoinkin lumoutuneina.

-Olen nykyisin pudonnut tekniikan kelkasta. Siksi kaupallisten tilauksien määrä on vähentynyt lähes nollaan, harmittelee 84-vuotias Bruun, joka kertoo yhä työskentelevänsä seitsemänä päivänä viikossa.

Uransa ehdottomaksi tähtihetkekseen Bruun nostaa puhelun Suomen Pankista. Silloin häntä pyydettiin suunnittelemaan setelien taustapuolet.

Prosessi oli äärimmäisen salainen, eikä siitä Bruunin mukaan saanut hiiskuakaan. Jos tieto uusista seteleistä olisi vuotanut julkisuuteen, olisivat väärentäjät saattaneet ilmestyä apajille.

Bruun mietti setelien taustakuvia ja luonnosteli kotonakin. Kun pankki sai tietää asiasta, lähetti se turvamiehen tarkistamaan asian Suomenlinnaan, jossa Bruun jo tuolloin asui. Perheen asunto oli Merisotakoulun naapurissa.

-Sotilaat kävelivät talomme ohitse neljästi päivässä. Kun tarkastaja lähestyi kotiamme, kaksi sotilasta partioi sattumalta juuri silloin pihallamme konepistoolit olalla.

-Turvamies kääntyi takaisin, eikä asiasta puhuttu sen koommin, sanoo Bruun ja puhkeaa nauramaan.

Erik Bruunin näyttely Luonnon voima on esillä Suomen metsästysmuseossa Riihimäellä vielä 10. lokakuuta saakka. (HäSa)

Lue aiheesta lisää lauantain Hämeen Sanomista.

Päivän lehti

20.1.2020