Uutiset

Erika Peltonen iloitsee hiuksista ja valkolakista

Hattulalainen Erika Peltonen pörröttää mustia hiuksiaan. Vielä keväällä Peltonen kulki huivi päässään, sillä hiukset olivat lähteneet sytostaattihoitojen takia.

-On tosi mahtavaa, että hiukset ovat kasvaneet näin nopeasti. Muistan, kun lääkäri kertoi, että mulla on Hodgkinin tauti. En edes tajunnut että se on syöpä, mutta ensimmäiseksi kysyin, lähtevätkö hiukset, Peltonen muistelee nyt vuoden takaisia tapahtumia.

Viime vuonna juhannuksen jälkeen Peltonen kuuli sairastavansa imusolmukesyöpää. Parolan lukion oppilaan suunnitelmat menivät uusiksi, mutta ei niin paljon kuin voisi luulla.

Keväällä Hämeen Sanomien haastattelussa Peltonen arveli saavansa läpi ainakin osan ylioppilaskokeista. Ennuste osui alakanttiin, sillä läpi menivät kaikki muut paitsi vapaaehtoinen matematiikka. Peltonen saikin valkolakin yhtä aikaa muun luokkansa kanssa ja suunnittelee nyt opintojen jatkamista.

-Välivuoden aion kyllä pitää, sillä olin varautunut siihen, että jatkan lukiossa vielä vuoden. Pidän ensin lomaa, mutta myöhemmin aion etsiä töitä.

19-vuotiaalla Peltosella on selvät tulevaisuudensuunnitelmat. Hän tähtää opiskelemaan valtio-oppia ja politiikka kiinnostaa.
-Haluan vaikuttaa asioihin. Tosin suomalaisessa systeemissä yhden ihmisen on vaikea vaikuttaa, hän miettii.

Toinen vaihtoehto on äidinkielen opiskelu, sillä Peltonen kirjoittaa ja lukee paljon.

Sairaalaan ei ole ikävä

Erika Peltonen sanoo, että sairauden toteamisen jälkeen aika on kulunut nopeasti.

-Se on uskomatonta, sillä syksyllä sytostaattihoidoissa tuntui, ettei ne lopu ikinä. Maaliskuussa, kun sädehoitokin loppui, oli tosi vapaa olo.

Nyt vuorossa ovat kontrollikäynnit.

-Ensimmäinen käynti on pian ja se vähän jännittää. Tosiaalta hoidot tehosivat alusta alkaen hyvin eli olen luottavainen.

Peltonen on pitänyt sairautensa ajan internetissä omia syöpäsivuja. Niillä hän esiintyy Derekana, jolla nimellä hänet netissä muutenkin tunnetaan.

-Viimeksi päivitin sivuja kun kuulin, että pääsen ylioppilaaksi.

Sivuista on tullut paljon kiitosta, sillä Peltonen on kirjoittanut avoimesti kokemuksistaan syöpähoitojen aikana.
-Sinne on kirjoittanut moni muukin, jolla on syöpä. Välillä itseä oikein hävettää, kun muut kuvailevat, kuinka rankkoja heidän hoitonsa ovat olleet. Minä en koe taistelleeni hirveästi. Oli mullakin pahoinvointia sytostaattihoitojen aikana ja väsytti, mutta hoitojen välillä tein ihan tavallisia juttuja, Peltonen kertoo.

Hoitoihin liittyy myös kurjia muistoja, sillä sairaalajaksot olivat rankkoja.

-Sairaala on inhottava paikka. Hoitajat ja kaikki olivat kivoja, mutta en siltikään haluaisi joutua sinne enää uudestaan.

Vaikka Peltosen ennuste on hyvä, syövän uusimismahdollisuus mietityttää.

-Niinhän ei pitäisi ajatella, mutta kyllä mä mietin välillä esimerkiksi, että kannattaako kasvattaa uudestaan pitkä tukka, jos se lähteekin taas. Sitten kuitenkin ajattelen, että kyllä kannattaa. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic