fbpx
Uutiset

Erikoisherkut vetten päällä

Heinolan asuntomessuilla on otettu käyttöön vanha voide – vesi. Rantasaunojen erikoislauteiden kuumuudesta pääsee lähes suoraan hyppäämään veteen. Tekoniemen paritalojen olohuoneesta on muutaman metrin kävelymatka koettamaan, onko vesi vielä liian kylmää.

Ja vaikka asunto ei olisikaan rannassa, on veden saantiin kiinnitetty suunnittelussa huomiota.

Jokaisen omakotitalon saunasta löytyy kaksi suihkua. Useissa kylpyhuoneissa kylvetään ammeessa päivänvalossa, sillä kattoikkunat tai lasitiiliset seinät päästävät valon luokse.

Jos talossa ei ole tällaisia erikoisherkkuja, Heinolan kaupunki on taannut, että veden äärelle pääsevät kaikki alueen asukkaat. Kaupunki on rakennuttanut kaupunkilaisten yhteiseen käyttöön rantasaunan, jota voi vuokrata.

Se alueella kuitenkin hämmentää, että rantatonteilla talot ovat todella lähellä vettä. Nykymääräysten mukaanhan vesirajaan rakentaminen ei ole sallittua.

Suomen asuntomessujen viestintäpäällikkö Tiina Miettinen-Luck kertoo, että asuntomessualueen kaava sallii jopa veden päälle rakentamisen. Asuntomessuilla kaikki onkin toisin kuin tavallisessa elämässä.

Tonteilla oma rauha

Heinolan asuntomessualueella on kaavoituksessa onnistuttu. Jokaisella tontilla on oma rauhansa. Tontit rajautuvat joko järveen tai puistoon. Järvinäkymä on säilynyt myös monilla rannattomilla tonteilla. Etenkin talojen toisen kerroksen isoilta terasseilta on esteetön näkymä järvelle.

Villa Kaplaksen uutta asukasta Ella Tuukkasta, 8, kiinnostaa järvinäkymää enemmän upouusi jättitramboliini. Pomppimisen jälkeen Tuukkanen esittelee uuden kotinsa. Tuukkasen oman huoneen seinillä hyppivät maalatut delfiinit.

– Sain itse valita kuvion, Tuukkanen selvittää.

Kun olemme kiertäneet alakerran kolme makuuhuonetta, menemme kodinhoitohuoneeseen ja sitä kautta saunaan.

– Tää uusi suihku on kyllä aika hölmö käyttää. Entisessä talossa suihku oli paljon parempi, Ella Tuukkanen selvittää.

Vaikka Tuukkasen perhe ei vielä asukaan talossa, he ovat ehtineet saunoa uudessa kodissa muutaman kerran, joten kokemusta uudesta suihkusta on ehtinyt kertyä.

Yläkerrasta löytyy vanhempien makuuhuone, avara keittiö, ruokailutila ja olohuone.

Tuukkasten asunnon tapaan messutaloja yhdistää se, että ruokailuryhmälle on jätetty avara paikka. Monissa taloissa keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä valoisaa tilaa, jossa tilan jakajana toimii takka, keittiön työtaso tai käytävä.

Unelma löytyi messualueelta

Tuukkasen perhe on asunut Heinolassa yhdeksän vuotta.

– Tänne tultiin kahdeksi vuodeksi käymään, nauraa Matti Tuukkanen.

Perhe etsi keskustasta pitkään omaa kotia. Kun unelmien asuntoa ei löytynyt ryhdyttiin pohtimaan rakentamista. Sopiva tontti löytyi asuntomessualueelta, vaikka messualueelle perhe ei aluksi halunnut.

– Hyvä kokemus tämä on ollut eikä täältä ole malttanut pysyä poissa, Matti Tuukkanen kertoo. Hän laskee tehneensä itse töitä työmaalla parintuhannen tunnin edestä ja säästäneensä rakennuskustannuksissa juuri messujen vuoksi.

– Nyt on vähän outo olo, kun ei enää tarvitse tehdä mitään, Tuukkanen nauraa.

Alueella myös vuokrataloja

Heinolan asuntomessuilla teemana on elämänkaari. Alueella on niin rivitalokoteja, isoja omakotitaloja, keskinkertaista omakotiasumista kuin myös vuokrataloja, joissa voi asua kaksi sukupolvea omissa asunnoissa yhteisen terassin kummallakin puolella.

Kiinteistö Oy Heinolan vuokra-asuntojen toimitusjohtaja Merja Viiranen kertoo, että elämänkaari-vuokrataloihin on todella tulossa asukkaiksi perheitä, joissa joko perheen mummo tai itsenäistyvä nuori muuttaa omaan pienempään asuntoon.

Vuokra-asunnoista yksi on myös sisustettu edullisesti käyttäen hyväksi muun muassa kierrätyshuonekaluja. Edullinen sisustusmalli tuo positiivista henkeä alueen melko hintaviin sisustusratkaisuihin.

Elämänkaariajattelu näkyy myös alueelle tulevissa asukkaissa. Messujen jälkeen alueelle muuttaa paitsi varakkaita lapsiperheitä myös ihan tavallisia perheitä, ikääntyviä pariskuntia, yrittäjiä ja vuokra-asukkeja.

Messujen uutuus on sisustushalli

Uutta asuntomessuilla on sisustushalli. Hallissa pääsee paitsi ostoksille myös katsomaan, mikä sisustuksessa nyt on muotia.

Hallia on mainostettu paljon ja lopputulos pettää odotukset. Esillä on Kodin Anttilan huonekaluja ja muutamia omia tuotteitaan myyviä näytteilleasettajia. Toivoisi, että sisustusmaailmasta olisi todella voinut tehdä sisustuslöytöjä omaan kotiin sen sijaan, että pääsee ihastelemaan huovutettuja käsinukkeja tai puusta sorvattuja nimikylttejä.

Menot