Uutiset

Erikoiskaupan korpitaival jatkuu

Yhden kuolema on toisen leipä. Sanonta pätee yrittäjä Mervi Anttilaan, jonka leivonta- ja juhlatarvikkeisiin erikoistunut Juhlax-myymälä Kemissä laajenee tänään torstaina askarteluun.

– Kun Tiimari lopetti, monet asiakkaat ehdottivat, että ottaisin myyntiin myös askartelutarvikkeita. Ajatus jäi muhimaan ja toteutin sen nyt, kun myymälän naapurista vapautui tilaa laajennukselle, Anttila kertoo.

Myynnin kehitys on ollut Anttilan mukaan viime aikoina rohkaisevaa. Syyskuun ja maaliskuun välisenä aikana tuli kasvua peräti 40 prosenttia sitä edeltävään puolivuotiskauteen verrattuna.

KASVUA TULEE varsinkin nettikaupasta, jonka Anttila aloitti neljä vuotta sitten.

– Avasin verkkokaupan, koska Kemin kaltaisessa kaupungissa ei ollut tällä alalla luvassa kunnon kasvua. Nyt noin puolet myynnistä tulee jo verkosta, Anttila kertoo.

Rajun kilpailun takia Anttila joutuu tosin maksamaan itse osan postikuluista asiakkaiden puolesta.

Kehitys on varsin tyypillistä tämän hetken erikoiskaupalle, arvioi Erikoiskaupan Liiton hallituksen puheenjohtaja Harri Broman.

– Kivijalkakaupan ja verkon yhdistelmä on se, jolla voi pärjätä jatkossa.

ERIKOISKAUPAN tilanne kokonaisuutena on yhä apea.

– Alkuvuoden tarkkoja lukuja ei ole vielä saatu, mutta jo tässä vaiheessa tiedetään, että se meni miinusmerkkiseksi, Broman kertoo.

Viime vuonna erikoiskaupan myynti supistui kaksi prosenttia ja toissa vuonna puolitoista. Bromanin mukaan syynä on ostovoiman supistuminen ja kuluttajien varovaisuus.

– Ruokaa on pakko ostaa, mutta uuden sohvan hankkimista voi lykätä, hän tiivistää.

Erikoiskaupan ala on jo pari vuotta pohtinut edunvalvontansa uudistamista vaikeassa tilanteessa. Keskiviikkona pohdinta päättyi Erikoiskaupan Liiton lakkauttamiseen. Ratkaisun syynä oli muun muassa resurssipula.

– Jatkossa jäsenliitot tiivistävät yhteistyötään Kaupan Liiton ja Suomen Yrittäjien suuntaan, Broman kertoo.

Asiasanat

Päivän lehti

9.4.2020