Uutiset

Erilainen pääsiäisateria karitsasta

Kohtuuhintaista ja maukasta. Väheksytyistä ruhonosista syntyy mainion makuinen pääsiäisateria. Näin vakuuttaa Kivikylän Kotipalvaamon keittiömestari Hannu Ollila esitellessään karitsan lapapaistia.

– Näiden maut vain syvenevät, kun ne saavat olla uunissa kauan.

Pitkään kypsytettävissä liharuoissa on hänen mukaansa toinenkin etu.

– Sehän on mukava ajatus, että ruoka pannaan hautumaan uuniin ja lähdetään nauttimaan ulkoilusta.

Hannu Ollila valmisti pääsiäispöytään kaksi hitaasti valmistuvaa ehdotusta ja kaksi vaihtoehtoa kiireiselle kokille.

– Tiedän kyllä, että moni saattaa edelleen vierastaa lampaanlihaa vanhojen makujälkien vuoksi, mutta nykypäivän karitsanlihalla ja villanmakuisilla muistoilla ei ole mitään tekemistä keskenään, hän vakuuttaa.

Kannattaa ehdottomasti kokeilla edullisempia ruhonosia ja valmistaa niistä esimerkiksi lammaskaalia.

– Ja pari tuntia uunissa kypsyvät parikyljykset ovat helppotekoisia ja onnistuvat takuuvarmasti, hän sanoo.

Filee-annokseen Ollila neuvoo varaamaan fileetä 150 grammaa ruokailijaa kohden. Kyljyksiä hän tarjoaa neljä kappaletta yhdessä annoksessa, parikyljyksiä vastaavasti kaksi syöjää kohden.

– Karitsanlihan seuraksi sopivat valkosipuliperunat. Niiden kypsentämiseen kannattaa varata tunti, hän muistuttaa.

Karitsan ulkofilee pippurikastikkeessa

(4 hengelle)

600 g karitsan ulkofileetä
2 rkl voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria myllystä

Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Paista fileetä kuumalla pannulla 2–3 minuuttia kummaltakin puolelta.

Mausta suolalla ja pippurilla ja laita vetäytymään folioon kastikkeen valmistuksen ajaksi.

Tarjoa filee pippurikastikkeen, valkosipuliperunoiden ja uunijuuresten kanssa.

Pippurikastike

2 rkl voita
1 keskikokoinen sipuli
2 dl kermaa
suolaa
pippuria
tuoretta timjamia

Puhdista pannusta fileen paistamisessa muodostunut karsta. Lisää voi ja kuullota sipulisilppua hetki.

Lisää kerma, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää silputtu tuore timjami.

Lammaskaali

(6 hengelle)

n. 1 kg lampaan luutonta lapaa tai 1,5 kg luullista lampaan lihaa
voita
1 kg valkokaalia
1 rkl siirappia
5 sipulia
3 porkkanaa
2 tl suolaa
2 tl kokonaisia maustepippureita
4 laakerinlehteä
1 tl meiramia
tuoretta persiljaa

Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistamista. Ellet ole pyytänyt lihakauppiasta paloittelemaan lihaa, paloittele se ennen kypsennystä. Palat voivat olla ronskin kokoisia.

Ruskista lihapalat pannussa ruokalusikallisessa voita. Siirrä lampaanliha kannelliseen uunivuokaan tai -pataan.

Poista kaalista uloimmat lehdet. Paloittele melko isoiksi lohkoiksi. Ruskista kaalia voissa pannussa, kunnes se hieman pehmenee. Lisää 1 rkl siirappia, jos haluat ruokaan enemmän makeutta. Laita kaali samaan vuokaan lihan kanssa.

Kuori ja viipaloi sipulit ja porkkanat. Lisää ne mausteiden kanssa vuokaan.

Hauduta lihaa kannella peitettynä 150-asteisessa uunissa 3–4 tuntia, kunnes liha on kypsää ja mureaa.

Tarkista maku ja viimeistele lammaskaali tuoreella silputulla persiljalla.

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkasoseen kanssa.

Kyljykset, ruusukaalia ja sipuli-kapriskastiketta

(4 hengelle)

16 lampaankyljystä
suolaa
pippuria
350 g ruusukaalia

Ota kyljykset huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Suolaa ja pippuroi ne ennen paistamista.

Paista kyljyksiä kuumalla pannulla tilkassa öljyä noin kaksi minuuttia per puoli ja anna vetäytyä hetken.

Tarjoa kyljykset sitruuna-kapriskastikkeen ja voissa paistettujen ruusukaalien kera.

Voit kypsentää ruusukaalit kyljysten jälkeen samalla pannulla sillä aikaa, kun kyljykset vetäytyvät.

Ruusukaalit on hyvä keittää puolikypsäksi etukäteen.

Sipuli-kapriskastike

50 g voita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 sitruuna
1 dl lehtipersiljaa silputtuna
2 rkl kapriksia
suolaa
pippuria maun mukaan

Kuori ja silppua sipulit ja silppua myös persilja. Purista sitruunasta mehu. Kuullota sipuleita voissa. Lisää sekaan sitruunanmehu, persiljasilppu ja kaprikset. Mausta. Annostele kastike kyljysten päälle ja tarjoile heti.

Parikyljykset uunissa

(4 hengelle)

8 lampaan parikyljystä
2 rkl voita
n. 1 litra lanttua ja porkkanaa
kuutioina
2 isoa sipulia viipaleina
10 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
tuoretta rosmariinia

Ruskista lampaan parikyljykset pannulla voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita juureskuutiot uunivuoan pohjalle ja lado juuresten päälle vuorotellen kyljykset ja sipuliviipaleet. Lisää vuokaan valkosipulin kynnet ja rosmariinin oksia.

Hauduta 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Tarjoa valkosipuliperunoiden tai keitettyjen perunoiden kanssa.