Uutiset

Erillisen aikuislukion jatkoa mietitään

Hämeenlinnassa mietitään, jatkuuko aikuislukion toiminta erillisenä yksikkönä. Pohdinta liittyy kaupungin lukioiden siirtoon koulutuskeskus Tavastian alaisuuteen.

Aikuislukiossa toimii nykyisin iltalinja ja lisäksi se huolehtii koulutuskeskus Tavastian kaksoistutkinnon suorittajien lukio-opetuksesta. Iltalinja toimii Lyseolla, kaksoistutkinnon lukio-opetus annetaan Tavastian tiloissa.

– Aikuislukion opetus jatkuu ennallaan, mutta sen asemaa mietitään. Se ei välttämättä enää tarvitse erillistä hallintoa, sanoo koulutuskeskus Tavastian kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen.

Hän kertoo, että kaksoistutkintolaisten osuus aikuislukion oppilaista on vuosi vuodelta kasvanut. Samaan aikaan yo-tutkintoon tähtäävien opiskelijoiden osuus on vähentynyt.

– Aikuislukion opiskelijoista iso osa suorittaa jonkin tietyn aineen opintoja tai korottaa yo-arvosanojaan, yhä harvempi suorittaa koko lukion, Haajanen kertoo.

Kun lukio-opetuksen opetuslupa siirtyy Tavastialle, koulutuskeskus voisi järjestää kaksoistutkinnon suorittajien lukio-opetuksen osuuden itse. Haajasen mukaan asia vaatii kuitenkin vielä selvittelyä, sillä aikuislukio huolehtii myös vankilassa annettavasta perusopetuksesta. Samoin maahanmuuttajien perusopetus on järjestetty aikuislukion kautta.

– Syksyn aikana tästä tehdään päätökset, Haajanen sanoo.

Lammilla omat järjestelyt

Koulutuskeskus Tavastian yhtymävaltuusto saa toukokuussa käsiteltäväkseen lukioiden virkapaketin. Neuvotteluissa on sovittu, että kaupungin vakinainen lukiohenkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä kuntayhtymän palvelukseen ensi vuoden alussa.

Tätä varten yhtymähallitus esittää yhteensä 61 viran perustamista kuntayhtymään. Lisäksi esitetään 12 virkaa, jotka ovat lukio-opetuksen ja perusopetuksen yhteisiä.

– Yhteisvirat koskevat pääasiassa Lammin lukiota. Siellä osa opettajista työskentelee myös perusopetuksessa, ja käytäntö jatkuu organisaatiouudistuksen jälkeenkin, Haajanen kertoo.

Yhteisviroista vastaa koulutuskeskus Tavastia, jos viranhaltijan työpanoksesta yli puolet on lukiossa ja Hämeenlinnan kaupunki, jos työpanoksesta yli puolet on perusopetusta.

Koulutuskeskus Tavastia on hakenut lukio-opetuksen järjestämislupaa opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Päätöstä asiasta ei ole vielä tullut. (HäSa)

Menot