Uutiset

Eristevillat ovat tutkitusti turvallisia

Hämeen Sanomat uutisoi 27.11.2006, että eristevilloista on tulossa liki asbestin kaltainen työsuojeluongelma.

Eristevillojen rinnastaminen asbestiin on täysin perusteetonta erityisesti puhuttaessa mineraalivilloista, jotka ovat eristevillojen suurin ryhmä.

Mineraalivillat ovat tuoteryhmänä teollisuushistorian tutkituin rakennusmateriaali. Tutkimuksissa on selvitetty villojen terveysvaikutuksia ja niiden perusteella maailman terveysjärjestön alainen syöpätutkimusjärjestö IARC on vapauttanut mineraalivillat kaikista niiden käyttöturvallisuuteen liittyvistä epäilyistä.

Tuotteet ovat turvallisia käsitellä eikä niiden käytöstä aiheudu terveydellistä haittaa. Lisäksi tuotteiden laatua valvotaan ja ne ovat myös EUCEB – järjestön (European Certification Board for Mineral Wool Products) sertifioimia.

Mineraalivillojen käsittely ei edellytä erikoistoimenpiteitä. Normaali varustus kuten käsineet ja hengityssuojan riittävät. Ne takaavat myös käsittelyn miellyttävyyden. Vanhoja rakennuksia purettaessa on aina syytä olla varovainen ja suojautua sen mukaisesti. Kunnon suojavaatetus ja hengityssuojain kuuluvat myös silloin asiaan.

Eerik Lundmark

puheenjohtaja

Finnisol ry