Kolumnit Uutiset

Erkki Tuomioja voisi viedä Lavrovin liennytyslenkille

Suomen hallituksen kaksi ulkopolitiikan avainministeriä, pääministeri Alexander Stubb (kok.) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ovat huolestuttavan erimielisiä Venäjä-politiikasta.

Lisäksi on tuoreeltaan tiedossa, että Stubb voisi mennä lenkille Tuomiojan kanssa, mutta ilmeisesti näin ei ole tapahtunut.

Vetoomus ministereiden avustajakunnalle: buukatkaa se yhteislenkki ministereille nyt eikä 15. päivä, jotta ministerit voivat sopia välinsä. Se on Suomen etu.

Stubb joutui BBC:n Hard Talk -ohjelmassa selittämään, miksi ei erottanut Tuomiojaa, vaikka tämä merkkautti EU:n ministerivaliokunnan pöytäkirjaan eriävän mielipiteen Venäjän-vastaisten pakotteiden voimaansaattamisesta. Tuomiojan erottaminen ei tullut kysymykseen, koska tämä on koalitiohallituksessa eri puolueen edustajana, ja lisäksi A. Stubb vahvisti, että E. Tuomioja on ”erittäin hyvä ministeri”.

Tuomioja on monien poliitikkokollegoidensa mielestä raivostuttavan älykäs ja huomiokykyinen. Kirjallisesti lahjakkaana Tuomioja niputtaa tarvittaessa keskinkertaiset kilpailijansa kilon paketteihin ja myy Hakaniemen torilla vanhoille kannattajilleen.

Ennen kaikkea Tuomioja on kuitenkin Stubbia kokeneempi juoksija. Hän ei ole mikään trikoopelle triathlonisti, vaan ihan aito suomalaisperikansallinen sininen tuulihousunlahje saa rennosti lepattaa -tyylin kestävyysjuoksija, jonka vanha paraatimatka on kolmen tonnin esteet.

Ei Tuomioja turhaan antanut lenkkeilyohjeita ruotsalaiselle virka- ja aatesiskolleen Margot Wallströmille.

Älkääkä ikinä aliarvioiko juoksemisen voimaa, kun on kysymys keskenään riitelevistä asioista. Jos ihminen juoksee, hänen tarkoitusperänsä eivät voi olla läpeensä pahat.

Seuraavaksi Tuomioja voisi harrastaa juoksevaa diplomatiaa Venäjän Sergei Lavrovin kanssa. Tämä Venäjän viileä edusmies oivaltaisi varmasti, että nyt on Suomella todellinen halu elvyttää liennytys voimiinsa EU:n ja Venäjän välillä.

A. Stubb juoksi hiljattain Berliinin maratonilla matkan uuden hienon ennätyksensä 3.11. Erkki Tuomiojan 2.59,27 vuodelta 1983 jäi kuitenkin vielä kauas taivaanrantaan. Niin moni on kolmen tunnin alitusta tavoitellut.

Minulla on ollut pari kertaa kunnia osallistua Erkki Tuomiojan kanssa samaan juoksutapahtumaan: joskus tapavuosina Helsingin Jyryn järjestämään Töölönlahden ympärijuoksuun ja toisella kerralla Kustaan Kymppiin Janakkalan Löyttymäessä.

Tein saman havainnon itsenäni kokeneemmasta veteraanijuoksijasta kuin Haruki Murakami kirjassaan Mistä puhun kun puhun juoksemisesta:

”Kaupungilla juoksijoita nähdessä veteraanit on helppo erottaa aloittelijoista. Ne jotka puuskuttavat ovat aloittelijoita; veteraaneilla on hiljainen, hallittu hengitys. Heidän mietteliäät sydämensä tikittävät ja kuluttavat hitaasti aikaa.”