Uutiset

Erkki Tuomiojasta presidentti vuonna 2012

Turun Sanomien toinen päätoimittaja Aimo Massinen pohdiskelee, kuka valittaisiin vuoden suomalaiseksi 2006. Massinen kirjoittaa, että valituksi tuskin tulisi nyt Tarja Halonen tai edes Sauli Niinistö. Rauhantöissä kunnostautunut Martti Ahtisaarikin saattaisi joutua taas pettymään. Mutta vahva ehdokas vuoden suomalaiseksi voisi olla EU:n puheenjohtajamaan ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.)!

Massinen näkee Tuomiojan suosioon monta syytä, erityisesti Lähi-idän kriisin sukkuloinnin. Hän onnistui mahdottomalta näyttäneessä tehtävässä yli odotusten. Miltään merkittävältä taholta ei tullut ärtyneitä vastalauseita. Lähi-idän lisäksi Tuomioja on joutunut selvittelemään esimerkiksi Turkin ja Kyproksen sekä Venäjän ja Georgian välejä. Venäjä-suhteessa Tuomioja uskaltaa muistuttaa demokratian ja ihmisoikeuksien puutteista.

Massinen jättää vain sanomatta, että ulkoministerin vauhti on suorastaan hengästyttävä. Tuomiojan satunnainen yhden päivän ohjelma kertoo paljon. Lauantaina 25.11. ulkoministeri Erkki Tuomioja aloitti Tv1:n Lauantaiseura- ohjelmassa klo 10. Välissä hän ehti käydä hätäisesti lenkillä. Klo 14 näimme hänet Seija Walliuksen haastateltavana uudesta kirjastaan ”Häivähdys punaista” Martin markkinoilla. Klo 16 ulkoministeri Erkki Tuomioja puhui SONKin liittokokouksessa Helsingissä.

Ihmetellä todella täytyy, miten paljon Erkki Tuomioja ehtii ja pystyy tekemään.Työteliään ministeritehtävän ohessa hän kirjoittaa 425 sivun tutkimuksen isoäidistään Hella Wuolijoesta ja Hellan sisaresta Salme Pekkalasta. Kuitenkin sen lisäksi ministeri puhuu monissa tilaisuuksissa ja kirjoittaa monia artikkeleita ja kirja-arvosteluja. Häneltä löytyy joka viikko kirjavinkki.

Hänessä on päivän selvästi samaa tarmoa ja toimeen tarttumista kuin Hella Wuolijoessa aikanaan. Erkki Tuomiojan työ ulkoministerinä on osoittanut, että hän olisi paras mahdollinen valinta Suomen presidentiksi vuonna 2012.

Mutta Aimo Massisen tavoin voimme uskoa, että Erkki Tuomioja on niin hyvä jätkä, että hänelle on käyttöä merkittäviin valtiomiestehtäviin myös ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Mikko Lund

valtuutettu (sd.)

Riihimäki

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic