fbpx
Uutiset

Erojen ja kohujen facebook-vuosi

Tämä vuoden piti olla poliittinen välivuosi. Ei kiinnostavia vaaleja, vaalikausi lähenemässä loppuaan, vaalirahakohut takanapäin.

Vaan toisin kävi. Vuodesta tuli kaikkea muuta kuin tylsä.

Vaalirahoituskohut alkoivat tuottaa poliisitutkintoja. Löysässä hirressä vaalikampanjaansa käyvät nyt ainakin Marja Tiura (kok.), Ilkka Kanerva (kok.), Sampsa Kataja (kok.) ja Antti Kaikkonen (kesk.).

Tämä oli myös poliittisten erojen vuosi. Pääministeri erosi tehtävästään. Keskusta pääsi myös puoluesihteeristään ja Mikael Jungner vaihtoi Ylen SDP:hen.

Homoillassa näkemyksillään kohauttanut Päivi Räsänen ei eronnut kristillisdemokraattien puheenjohtajan pallilta, mutta sai liki 80 000 suomalaista eroamaan kirkosta.

Myös Silvio Berlusconia vaadittiin eroamaan, mutta hän putosi jälleen jaloilleen. Sen sijaan Kim Jong Il aloitti luopumisen vallastaan nimittämällä poikansa seuraajakseen.

Talouskriisi kohdisti EU-maiden kriittiset katseet ensin Kreikkaan, sitten Irlantiin ja loppuvuodesta Portugaliin ja Espanjaan. Talouskomissaari Olli Rehn (kesk.) tuli tuttuakin tutummaksi kansainväliselle medialle.

Syksy ei ollut tapahtumia vailla kotimaassakaan.

Seurakuntavaaleista tuli homokeskustelun myötä odotettua kiinnostavammat. Perussuomalaiset pitivät maahanmuuttokeskustelua yllä ja nostivat kannatuksensa huippulukemiin.

Tapahtui
sitä muillakin rintamilla.

Tämä oli se vuosi, kun Matti ja Mervi ottivat vihdoin lopullisen eron ja Vesa Keskinen löysi pysyvän tyttöystävän – ainakin toistaiseksi. Victoria ja Daniel saivat toisensa, mutta Madde-sisko purki kihlauksensa. Tuksu ei päässyt vieläkään naimisiin, mutta oli vähällä saada lapsen.

Lordi menetti rumpalinsa, joka halusi yllättäen esiintyä omilla kasvoillaan ja Tiger Woods Elleninsä, joka ei-niin-yllättäen jaksanut enää kannatella aisaa.

Urheilupuolella äkkilähtö odotti muun muassa Harri Ollia, Hannu Jortikkaa ja Stuart Baxteria.

Ennen kaikkea tämä oli facebook-vuosi. Yhteisöpalvelu tarjosi pienimuotoisia kohuja tasaisesti vuoden varrella.

Kaivuri-Jukka ajeli minikaivurilla Hangosta Kuusamoon 100 000 suomalaisen hurratessa virtuaalisesti matkan varrella. Myös kansanedustajien palkankorotuksia vastustava ryhmä sai saman verran kannattajia, vaikka yleislakko jäikin lopulta kovin vaisuksi.

Media raportoi facebook-uutisista kiltisti, mutta toimi se ilmiö toiseenkiin suuntaan. Facebookissa levinnyt uutinen Rengon piispantarkastuksesta toi Hämeen Sanomien verkkolehden sivuille lyhyessä ajassa yli 36 000 eri kävijää. Peukku sille!

Riikka Happonen

Menot