Uutiset

Esa Uimonen paini mestariksi

Janakkalan Paini-Ilveksen Esa Uimonen saavutti kolmannen SM-kultamitalinsa kreikkalais-roomalaisen painin SM-kisoissa.

Riihimäellä asuva Uimonen kukisti alle 60 kg:n sarjan loppuottelussa Kuortaneen Kunnon Ville Pasasen.

Aikaisemmat mestaruutensa Uimonen paini vuosina 2005 ja 2008.

Uimonen, 28, väänsi Turun SM-molskilla kolme ottelua. Hän kukisti ensimmäisessä ottelussaan Oulun Antti Lindgrenin jaksoin 2-1. Tampereen Jussi-Pekka Niemelä taipui Uimoselle seuraavalla kierroksella samoin lukemin.

Loppuottelun Pasasta vastaan Uimonen voitti 2-0.

-Ensimmäisellä jaksolla onnistuin vyörytyksessä ja voitin sen 2-0. Toisella jaksolla puolustin matossa voittopisteen, mestari kertoi puhelimitse Hämeen Sanomille.

Janakkalan Paini-Ilves isännöi SM-kisat vuosi sitten. Uimonen sijoittui Turengin SM-molskilla neljänneksi. mestaruuksien lisäksi hän on aiemmin saavuttanut muitakin mitaleita.

-Voitto oli tavoitteena Turussa. Enää tässä iässä paljon muuta tavoitetta ei voi olla. Nyt olen saanut valmistautua kisoihin melko terveenä.

Uimonen työskentelee palomiehenä Riihimäen pelastuslaitoksella. Hän asuu Riksussa, mutta käy treenaamassa Paini-Ilveksen kavereiden kanssa Turengissa. Uimosen valmennuksesta vastaavat JPI:n Raimo ja Pentti Rasinkangas.

-Meillä on seurassa kohtalaisen hyvä tilanne. Salilla käy kanssani treenaamassa viisi-kahdeksan kaveria. Toijasen Rafun (Rafael) olen harjoitellut yhdessä vuosien ajan.

Myös Toijanen oli Turussa pisteillä. Hän sijoittui lauantaina viidenneksi alle 66 kg:n sarjassa. Samalle sijalle ylsi JPI:n Jali Heinonen 96 kg:n sarjassa.


Seuraavaksi EM-kisat

Uimonen on pitkään kuulunut sarjansa suomalaiseen kärkikaartiin. Vasta kolmas SM-kulta toi miehelle kuitenkin ensimmäisen arvokisaedustuksen. Uimonen valittiin Suomen joukkueeseen Belgradissa Serbiassa 6-11. maaliskuuta pidettäviin EM-kisoihin.

-Mitään taikatemppuja en voi tehdä ennen EM-kisoja. Tarkoitukseni on hioa tästä vielä kuntoani, jotta olen siellä iskussa, EM-kisoissa mitalisijaan tähtäävä Uimonen sanoi.

Hän myöntää, että ensi kesän Lontoon olympiakisakin on käynyt mielessä.

-Olympialaiset on urheilun huipputapahtuma. EM-kisoissa olympiapaikkoja ei kuitenkaan ole jaossa. Lontoon kisoihin pidetään kolme karsintaa EM-kisojen jälkeen. Pyrin pääsemään niihin mukaan EM-kisojen kautta. Urakka on kieltämättä kova. Hyvin on onnistuttava päästäkseen olympialaisiin, Uimonen muistuttaa.


Kaksi uutta mestaria

Kaksi uuttakin Suomen mestaria toi SM-kisojen päätöspäivä Turussa. Uudet mestarit olivat Peräseinäjoen Toiveen raskassarjalainen Oskari Riihioja ja 74-kiloisissa paininut Viipurin Voimailijoiden Veli-Karri Suominen.

Viime vuosina uutta terävyyttä molskitaistoihin saanut Oskari Riihioja, 25, on toisen polven edustuspainija. Hänen kansanparantajanakin kunnostautunut Matti-isänsä hankki SM-mitaleja ja muita painimuistoja 1970-luvulla.

Alkuopit Riihioja sai isänsä lisäksi Nurmon Jymyn nelinkertaiselta arvokisamitalistilta, Euroopan mestari Juha Ahokkaalta.

-?Puolikas lähtee, ja ristivyö. Ahokkaan Juhan kanssa niitä aikoinaan hakattiin väsyksiin asti, Riihioja muisteli.

Oskari Riihioja oli sunnuntaina reilusti väkevämpi ja painavampi kuin mitä hänen finaalivastustajansa Matti Hämäläinen, joka yleensä painii 96-kiloisissa. Koska olympialaisiin nimetty Rami Hietaniemi nousi tuohon sarjaan, ja Taisto Lalli jäi loukkaantumisensa takia 120-kiloisista pois, Hämäläinen laski parhaan mahdollisuutensa kultaan kaikkein raskaimmassa sarjassa. Laskutoimitus osoittautui todellisuudessa hopean arvoiseksi.

Suomen paras raskaan sarjan painija on kuitenkin yhä Turun WM:n 23-vuotias Taisto Lalli. Hän otti vakuuttavasti kolme edellistä SM-kultaa, mutta oli nyt vaikean rannevammansa takia vain kilpailijakatsomossa.

Jos Lalli saa kätensä kuntoon, hän edustaa Suomea maaliskuussa EM-Belgradissa ja kevään olympiakarsintaturnauksissa.


Suominen sujuvana

Viipurin Voimailijoiden 20-vuotias Veli-Karri Suominen taituroi kahden SM-pronssinsa jatkoksi SM-kultaa. Marraskuussa Suominen ylti Vantaan kansainvälisen ja kovatasoisen painicupin finaaliin, joten häneltä sopikin odottaa menestystä myös SM-molskilla.

-?Ihan hyvältä painimiseni nyt itsestäni tuntui, Suominen sanoi.

Suominen aikoo vankasti pysytellä painin parissa. Hän opiskelee valmentajaksi Pietarissa. (HäSa-STT)

Mainos