Uutiset

Esitys: Kanta-Hämeen poliisilaitos ja liikkuva poliisi lakkautetaan

Liikkuva poliisi lakkautetaan jo vuoteen 2014 mennessä ja Kanta-Hämeen poliisilaitoksen toiminnot yhdistetään Päijät-Hämeen poliisilaitoksen kanssa, jos sisäministeriön työryhmän ehdotus toteutuu.

Yhdistetyn Kanta- ja Päijät-Hämeen poliisilaitoksen hallinto sijoittuisi Lahteen. Kanta-Hämeen poliisilaitoksen poliisipäällikkö pitää esitystä pääpaikasta huonosti perusteltuna.

– Faktaperusteet puoltaisivat sijoittumista Hämeenlinnaan, poliisipäällikkö Osmo Ovaska Kanta-Hämeen poliisilaitokselta sanoo.

Ovaskan mukaan sijoittumista Hämeenlinnaan puoltaisi valmistumassa oleva uusi poliisitalo. Lahdessa poliisitalo on puolestaan pian kalliin peruskorjauksen tarpeessa. Myös poliisin toiminnan kannalta merkittävimmät sidosryhmät, kuten puolustusvoimat, vankilat ja valtion aluehallinto toimivat Kanta-Hämeessä.

Lisäksi Ovaska muistuttaa, että Hämeenlinna sijaitsee uuden alueen keskellä, Lahti puolestaan laidalla. Ovaska haluaisi myös entrata uusia rajoja siten, että Uudeltamaalta Mäntsälä, Hyvinkää ja Nurmijärvi liitettäisiin Hämeen alueeseen. 

11 poliisilaitosta

Poliisilaitosten määrä supistuisi yli puolella yhteentoista. Esimerkiksi Pirkanmaa ja Keski-Suomi yhdistyisivät. Uusien laitosten pääpoliisiasemat olisivat Helsinki, Vantaa, Espoo, Turku, Kouvola, Lahti, Tampere, Kuopio, Vaasa, Oulu ja Rovaniemi

Työryhmän mukaan paikallispoliisin ja liikkuvan poliisin toimintojen yhdistäminen toisi 6,4 miljoonan euron säästöt eikä liikennevalvonnasta tarvitsisi tinkiä.

Liikkuvan poliisin poliisiyhdistyksen puheenjohtaja Matti Oja kritisoi uudistusta siitä, että ryhmän työn lopputulos oli jo alusta asti selvillä. Hänen mukaansa liikkuva poliisi on varmistanut nopean avun erityisesti kaukana taajamista. 

Esitys säästäisi tuntuvasti myös Poliisiammattikorkeakoulun toiminnasta. Henkilöstöä vähennettäisiin viime vuoden tasosta kaksikymmentä henkilötyövuotta. Lisäksi opiskelijoiden etuuksia karsittaisiin ja maksullista toimintaa laajennettaisiin. Ammattikorkeakouluun liittyvissä uudistuksissa tavoitellaan 4,2 miljoonan euron säästöjä. (STT-HäSa)

 

Päivän lehti

17.1.2020