Uutiset

Esko Aholta rakentavaa arvostelua

Entinen keskustajajohtaja ja vuosien 1991-95 pääministeri Esko Aho kritisoi sunnuntain Hämeen Sanomien kolumnissaan television vaaliohjelmia. Nykyinen Sitran yliasimies ei ole tyytyväinen tapaan, jolla televisio toteuttaa vaaliohjelmiaan.

Aho sai kimmokkeen asian pohtimiseen ilmeisesti pääministeri Matti Vanhaselta (kesk.). Vanhanen tulitti viikko sitten Pohjalaisen haastattelussa kaikkien tv-kanavien vaaliohjelmia.

Vanhasen mielestä televisio toimii niin, että puolueiden ääni vaimentuu ja näin pääministerin mielestä ohjelmat eivät ole lainkaan kansanvallan asialla. Ohjelmia tehdään mielessä vain mahdollisimman suuret katsojaluvut, tukisti Vanhanen.

Vanhasen ryöpytys jäi lopulta lähinnä huitaisuksi. Mitä hän oikein perimmiltään tarkoitti? Pääministerin arvio television ja vaalien suhteesta ei ollut alkuunkaan syvällinen, loppuun asti harkittu.

Esko Aho on ehtinyt pureskella asian loppuun. Hän ei pelkästään arvostele vaan tekee selkeitä avauksia television vaaliohjelmien uudistamiseksi.

Lähtökohta ansaitsee tunnustuksen. Kritiikin jakamiseen pystyy kuka hyvänsä, sen sijan rakentavan vaihtoehdon tarjoaminen vaatii aina älyllisiä ponnisteluja.

Ahon mielestä ohjelmat testaavat sitä, kuinka puolueiden edustajat – pääasiassa puoluejohtajat – osaavat vastata toimittajien kysymyksiin. Lisäksi ohjelmat mittaavat väittelytaitoa, arvioi Aho.

Näkemyksessä on enemmän kuin siteeksi perää. Aivan aiheellista on kysyä, onko puoluejohtajan väittelytaito mitenkään ratkaisevaa yhteisten asioiden hoitamisessa, maan tulevaisuuden rakentamisessa?

Nokkeluudella ja sananvalmiudella on kysyntää varsinkin ravintoloiden pikkutunneilla käytävissä väittelyturnajaisissa.

Aho antaa television vaaliohjelmista vieläpä siloitellun kuvan. Televisio, kärjessä Ylen TV2:n Ajankohtainen kakkonen, on myös ryöpyttänyt kohtuuttomasti puoluejohtajia.

Tyylilajina on edelleen vanhan kaivelu. Mitä kummallista siinä on, jos Eero Heinäluoma ollessaan SAK:n johtaja puhui SAK:n äänellä? Ja puolueilla on tietysti monipuoluejärjestelmässä paljon vanhoja vaalitavoitteita, jotka on pitänyt haudata monen osapuolen sovintoon tähtäävissä neuvotteluissa.

Aho haluaa puolueet keskustelemaan keskenään. Esitys on rakentava ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Sitran yliasiamies perää muun muassa SDP:n ja kokoomuksen keskustelua puolueiden ohjelmista.

Puolueiden vaalikeskusteluissa vastakkainasettelun aika ei voi olla ohi.

Esko Aho päättää kirjoituksensa terävään arvioon: vaaleissa vastakkain eivät ole kansa ja poliitikot vaan erilaiset ideologiset tai ohjelmalliset vaihtoehdot.

Television vaaliohjelmat on rakennettu poliitikkojen ja kansan vastakkainasettelun varaan. Toimittajat edustavat ohjelmissa kansaa ja vastustavat poliitikkoja. Näinkö sen on oltava?

Television vaaliohjelmat on rakennettu poliitikkojen ja kansan vastakkainasettelun varaan.