Uutiset

Esko hoitaa öljymaat kuntoon ilmaiseksi

Yksityisiä kiinteistönomistajia houkutellaan tutkituttamaan maansa mahdollisten öljypitoisuuksien osalta. Hämeen ely-keskus on mukana edistämässä Öljynsuojarahaston rahoittamaa valtakunnallista hanketta, jossa kunnostetaan öljystä pilaantuneita maa-alueita.

Diplomi-insinööri Lulu Riikonen Hämeen ely-keskuksesta kertoo, että yksityiset kiinteistön omistajat yleensä tuntevat kiinteistönsä historian ja osaavat sen perusteella epäillä maaperästä mahdollisesti löytyvän öljyä.

-Jos yhtään arvelee, että jotain saattaa olla, niin nyt on se hetki selvittää asia, Riikonen kannustaa.

Kiinteistön omistajalle ilmaiseen Esko-tutkimus- ja kunnostushankkeeseen voi hakea tämän vuoden loppuun saakka. Varsinaiset tutkimukset ja mahdolliset kunnostukset toteutetaan 2012-2014.


Kohteita muutamia kymmeniä

Esko täydentää laajempaa Soili-ohjelmaa, joka on ollut käynnissä jo vuodesta 1997. Ainoa ero hankkeissa on, että Soili keskittyi ainoastaan polttoaineen jakelutoiminnasta aiheutuneiden haittojen kunnostukseen.

Esko-kohteeksi voivat hakea sellaisetkin kiinteistöt, joiden mailla on toiminut esimerkiksi autokorjaamo, romuttamo tai muuta vastaavaa toimintaa.

Myös esimerkiksi vanhan asuinkiinteistön lämmitysöljysäiliön vuoto voidaan korvata, jos vahingon aiheuttajaa ei enää saada vastuuseen eikä vastuun kohdistaminen kiinteistön nykyiseen haltijaan olisi kohtuullista.

Riikonen arvioi, että Hämeen ely-keskuksen alueella on selkeitä Esko-kohteita ehkä 30-40. Enemmänkin kriteerit täyttäviä kiinteistöjä voi olla, mutta kaikki on kiinni omistajien omasta aktiivisuudesta.


Ei maksa mitään

Riikosen mukaan kynnys hakea maaperän putsausta on ollut ilmeisen korkea.

-Moni pelkää joutuvansa itse maksamaan jotain, vaikka tämä ei oikeasti maksa omistajalle mitään. Ainoa on paperin täyttövaiva ja siihenkin täältä meiltä saa kyllä apua.

Jotkut voivat arastella myös kymmenen vuoden myyntikaranteenia, joka mainitaan ehdoissa sen vuoksi, ettei maaperän puhdistusta tehdä ainoastaan kiinteistön jalostusmielessä.

-Kuitenkaan meidän alueellamme ei ole vielä koskaan jouduttu maksamaan korvauksia. Muista maakunnista löytyy vain pari tapausta, joissa korvaukset ovat olleet todella kohtuullisia, Riikonen huomauttaa. (HäSa)