Uutiset

Espanja ottaa vastaan Italian ja Maltan hylkimän siirtolaisaluksen - aluksella on yli 600 Libyan rannikolta pelastettua ihmistä

Madrid
11.06.2018, 17:10

Ulkomaat

Espanja ottaa vastaan Välimereltä pelastetut siirtolaiset, joita Italia ja Malta eivät ole huolineet, sanoo Espanjan pääministeri Pedro Sanchez. Hänen mukaansa siirtolaisia kuljettava Aquarius-alus päästetään Valencian satamaan.
– On velvollisuutemme auttaa välttämään humanitaarinen katastrofi ja tarjota turvasatama näille ihmisille, Sanchezin esikunta kommentoi lausunnossaan.
Aluksessa on 629 siirtolaista, jotka hyväntekeväisyysjärjestö SOS Méditerraneen mukaan pelastettiin sunnuntaina hukkumisvaarasta kuudessa operaatiossa Libyan rannikolla. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan monet heistä ovat lapsia ja raskaana olevia naisia. Osalla pelastetuista on kemiallisten aineiden aiheuttamia palovammoja ja osa kärsii hypotermiasta.
Malta ja Italia kieltäytyivät kumpikin ottamasta siirtolaisia vastaan ja sysäsivät vastuun toiselle. Ennen Espanjan väliintuloa YK:n pakolaisjärjestö ja EU olivat vaatineet Italiaa ja Maltaa selvittämään riitansa pikaisesti, jotta siirtolaiset saataisiin turvaan.

Italia kiristänyt maahanmuuttoa

Pallottelu siirtolaisaluksella on uusin merkki Italian uuden hallituksen kiristyneestä maahanmuuttopolitiikasta. Maan uusi sisäministeri on äärioikeistolaisen Legan (entinen Pohjoisen liitto) puheenjohtaja Matteo Salvini.
– Henkien pelastaminen on velvollisuutemme. Italian muuttaminen valtavaksi pakolaisleiriksi ei ole. Italia ei enää taivu ja tottele, Salvini tviittasi.
Maltan hallitus vetosi siihen, että se toimii kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Sen mukaan italialaiset koordinoivat pelastusoperaatiota, minkä vuoksi Italian pitää myös ottaa siirtolaiset vastaan.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic