fbpx
Uutiset

Espanjalaiset äänestävät vaisusti vuoden toisissa parlamenttivaaleissa, joilla yritetään saada maahan hallitus

Oikeistopopulistisen Vox-puolueen johtaja Santiago Abascal antoi äänensä Madridissa. Kuva: KIKO HUESCA
Oikeistopopulistisen Vox-puolueen johtaja Santiago Abascal antoi äänensä Madridissa. Kuva: KIKO HUESCA

Espanjan sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa ilmassa oli selvää vaaliväsymystä. Illalla kaksi tuntia ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista äänensä oli antanut 56,8 prosenttia äänioikeutetuista, kun sama tulos viime vaaleissa oli 60,7 prosenttia, kertoi maan sisäministeriö.

Vaalit olivat huhtikuisten vaalien jälkeen tänä vuonna jo toinen yritys muodostaa hallitus, jota ilman Espanja on ollut yli puoli vuotta. Neljän vuoden sisällä vaalit olivat neljännet.

Parlamentin ennakoitiin muuttuvan vaaleissa entistä hajaantuneemmaksi ja äärikoikeiston vahvistavan asemiaan. Gallupien perusteella yksikään puolue ei ollut saamassa enemmistöä.

Viime vaalien voittajan, sosialistipuolue PSOE:n ennustettiin menettävän paikkojaan ja toisen valtapuolueen, oikeistolaisen PP:n vahvistavan asemaansa.

Vaalien voittajaksi povattiin äärioikeistolaista Vox-puoluetta, joka oli gallupien mukaan nousemassa kolmanneksi suurimmaksi. Vox nousi parlamenttiin ensimmäistä kertaa huhtikuussa 2019 ja sai parlamentista 24 paikkaa.

Vox lupaa muutosta

Madridilainen
Esperanza de Antonio, 64, oli huolissaan Vox-puolueen kasvavasta suosiosta ja sanoi pitävänsä Voxia vaarana demokratialle.

– Sanon tämän, koska olen opettanut fasismista 30 vuoden ajan, eläkkeelle jäänyt PSOE:ta äänestävä historian opettaja sanoi Reutersille.

Vanhemmat espanjalaiset muistavat kokemuksesta, millaisat elämä oli Francisco Francon diktaattorivallan alla.

Vox on kampanjoinut maahanmuuttoa vastustavalla ja Espanjan yhtenäisyyttä vaativilla teemoilla. Katalonian itsenäistymiskriisiin kyllästyneitä espanjalaisia viesti puhuttelee.

– Me tarvitsemme muutosta, sanoi Voxlle äänensä antanut luokanopettaja Carmen Queral, 44.

Pääministeri Pedro Sánchez ei kommentoinut sunnuntaina poliittista umpikujaa, vaan kehotti espanjalaisia ainoastaan äänestämään.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat klo 21 Suomen aikaa.

Menot