Uutiset

Espanjan äärioikeisto auttaa köyhiä

Madridissa Espanjan televisio- ja radioyhtiö Rtve:n entisen toimitilan salossa liehuu lippu, vaikka rakennus on ollut hylättynä vuodesta 2008.
 
Lippu on merkki uusista asukkaista, laittomasti rakennuksen vallanneesta äärioikeistolaisesta Hogar Social Madrid -järjestöstä.
 
Tilat vallattiin, kun poliisi puuttui järjestön mielenilmaukseen Madridin kaupungintalon edustalla lokakuun alussa. Järjestön jäsenet olivat leiriytyneet kaupungintalon edustalle vaatimaan päättäjiä pitämään parempaa huolta espanjalaisista kodittomista ja unohtamaan maahanmuuttajat.
 
Lipun lisäksi Hogar Social Madridin läsnäolosta kertoo kaksi oven edessä istuvaa siilitukkaista miestä. Miehet eivät päästä toimittajia sisään eivätkä halua kommentoida ideologiaansa tai rakennuksen valtaamista millään tavalla.
 
Aidan läpi he kertovat, etteivät voi antaa haastatteluja ilman puheenjohtajan suostumusta. Puheenjohtajan puhelinnumeroa tai mahdollista paikallaoloaikaa he eivät kuitenkaan suostu toimittajalle kertomaan ja pyytävät poistumaan paikalta.
 
Reaktio ei ole yllätys, sillä järjestön jäsenet ovat tunnetusti varovaisia julkisuuden kanssa. Järjestön puheenjohtaja esiintyy mediassa ainoastaan etunimellä ja antaa harvoin lausuntoja.
 
Nyt käynnissä olevasta valtauksesta hän on tyytynyt toteamaan ainoas­taan, että järjestön tarkoituksena on perustaa auttamiskeskus vähävaraisille ja syrjäytyneille espanjalaisille, jotka Madridin kaupunki on järjestön mukaan hylännyt.
 
HOGAR SOCIAL MADRIDIN jäsenet ovat tunnettuja yhteenotoistaan maahanmuuttajien ja rasismia vastustavien järjestöjen kanssa.
 
Kansallispäivänä järjestön jäsenet marssivat yhtenäisen Espanjan ja tiukemman maahantulopolitiikan puolesta. Agendaan kuuluu myös Espanjan entisen diktaattorin Francisco Francon ihailu ja tiukka Katalonian itsenäisyyden vastustaminen.
 
Mediassa järjestöstä puhutaan usein fasistisena liikkeenä ja sen jäsenien taustalta löytyy rasistisia rikoksia.
 
Se itse on pyrkinyt puhdistamaan imagoaan muun muassa perustamalla espanjalaisille tarkoitetun leipäjonon ja auttamalla vähävaraisia perheitä vallattuihin rakennuksiin perustamissaan sosiaalikeskuksissa. Lisäksi se järjestää paljon erilaista toimintaa, kuten kielikursseja, lasten elokuvailtoja ja tekee nuorisotyötä. Toiminta on avointa kaikille paitsi maahanmuuttajille.
 
Järjestön Facebook-sivustolla on yli 20 000 jäsentä, mutta aktiivisten jäsenten määrästä ei ole virallista tietoa. Vaikka järjestö toimii Madridissa, se tekee yhteistyötä myös muiden espanjalaisten ja eurooppalaisten uusnatsiliikkeiden kanssa, kuten kreikkalaisen Kultaisen aamunkoiton kanssa.
 
JÄRJESTÖ EI OLE aatteidensa kanssa yksin perinteisesti melko suvaitsevaisessa Espanjassa.
 
Vaikka rasistiset liikkeet eivät ole saaneet pakolaiskriisin seurauksena yhtä paljon jalansijaa kuin Pohjois- ja Keski-Euroopassa, toimii Espanjassa silti useita äärioikeistolaisia ryhmittymiä, jotka ovat ottaneet tehtäväkseen kotimaan puolustamisen maahanmuuttajilta.
 
Maija Salmi