fbpx
Uutiset

Espoo, Sipoo ja Aitoo

Kun on asumisurallaan viivähtänyt Helsingin ja Tampereen lisäksi useilla niitä pienemmillä paikkakunnilla kuten Hauholla, Hämeenlinnassa, Lammilla, Luopioisissa ja Msingissä, ei mihinkään ole muodostunut kovin kiinteätä sidettä, paitsi ehkä viimeksi mainittuun, mutta se ei olekaan Suomessa.

Siitä johtuu, että voin hyvin kuvitella synnyinkaupunkini Helsingin osaksi Suur-Espoota tai Suur-Sipoota, jos yhdistymisen perustelut ovat järkevät. Ei maailmalla kukaan tiedä, mikä Suomen pääkaupungin nimi on. Espoo tai Sipoo taipuu ulkomaisessa suussa paljon paremmin kuin Helsinsk.

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen edetessä askel eteen päin ja kaksi taakse päin on käynyt selväksi, että Espoolle ja Sipoolle yhdistyminen Helsinkiin on vähintään yhtä vaikeaa kuin Janakkalalle Hämeenlinnaan.

Vähän meinasi naurattaa Hämeen liiton tiedotustilaisuudessa, jossa julkistettiin kunta- ja palvelurakenneuudistuksen Kanta-Hämeen aluevaiheen raportti. Maakuntajohtaja Juhani Honka ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Aarne Kauranen vakuuttivat, että raportti on yksimielinen.

Kyllä niin, yksimielinen siitä, että kunnat ja seutukunnat ovat täysin eri mieltä keinoista, joilla kunta- ja palvelurakennetta pitäisi uudistaa.

Suurempien varjossa moni pieni kunta on silti ehtinyt varsin pitkälle liitospuuhissa. Vanhoista kotikunnistani Luopioinen näyttää olevan ikään kuin vaivihkaa yhdistymässä naapurinsa Pälkäneen kanssa.

Joskus tammikuussa pidetyn informaatiotilaisuuden perusteella sai sen käsityksen, että yhdistyminen on pelkkä läpihuutojuttu. Pari viikkoa sitten Luopioisten kunnanvaltuustossa kävi kuitenkin selville, että koko hanke saattaa kaatua pieneen yksityiskohtaan eli kunnan nimeen.

Luopioislaisille ei millään passaa ryhtyä pälkäneläisiksi, eikä se taida onnistua päinvastoinkaan.

Tähän on onneksi lääke olemassa. Vanhana aitoolaisena ehdotan, että koko uuskunnasta, Pälkäneestä ja Luopioisista tulee yhteensä Aitoo. Kylä sijaitsee Pälkäneen ja Luopioisten rajalla ja on varmasti tunnetuin tästä nimikolmikosta.

Ei ole samantekevää, missä asuu, vaikka vaihtaisi paikkakuntaa useastikin. Elämäni kaupungeista on pääasiassa positiiviset kuvat. Helsingissä on parasta meri, mutta muutenkin se on oikea kaupunki. Tampere taas on erittäin sympaattinen ja sopivankokoinen. Hämeenlinna on niillä rajoilla, ettei ole vähän pieni, mutta tämänhetkinen eteenpäin menemisen meininki korvaa sen.

Maalaiskunnista on sen sijaan jäänyt traumojakin. Ei kuitenkaan Luopioisista eikä etenkään Aitoosta. Se on ihana kylä.

Hauho ja Lammi ovat liian hämäläisen staattisia. Luopioisissa osataan tehdä nopeitakin liikkeitä, jos tarve vaatii. Päätöksenteko on parhaimmillaan hyvin innovatiivista. Hauholla ja Lammilla odotellaan ja jahkataan iankaiken. Pälkäneessä taitaa olla vähän Hauhoa ja Lammia. Ei luopioislainen halua pälkäneläiseksi.

Menot