Uutiset

Espoo sortui elitismiin

Tontti puskee vielä tiheää pajukkoa, mutta mielikuvissani näen jo valmiin talon, hoidetun puutarhan ja itseni kodin terassilla leppoisasti teekuppi kädessä.

Kun talokuume on jo näin vakavaa laatua, täytyy asialle tehdä jotain. Ei kun perhe autoon ja puskuri kohti etelän asuntomessuja.

Espoon Kauklahdessa huomaamme, että sama tauti on iskenyt muutamaan muuhunkin. Vedämme syvään henkeä, lataamme vesipullot reppuun ja lähdemme kiertämään omakotitaloaluetta järjestelmällisesti läpi.

Kolmen ja puolen tunnin päästä urakka on ohi. Kainalossa on kilotolkulla luettavaa, kamerassa vajaat sata kuvaa ja päässä epämääräinen joukko ajatuksia.

Päällimmäisenä on hienoinen pettymys messujen antiin. Vieri vieressä riveissä nököttävät omakotitalot olivat loppujen lopuksi aika samankaltaisia: sokkeloisia rakenteita, ahtaita rappuja, pieniä makuuhuoneita ja suuria kylppäreitä. Vain paanuilla ja päreillä vuorattu Kotilo-talo erottui omaperäisyydellään joukosta.

Vaikka viime sunnuntaina väkeä riittikin välillä tungokseksi asti, Espoon asuntomessut jäävät selvästi kävijätavoitteestaan. Järjestäjien viimeisin veikkaus kokonaiskävijämäärästä on jossain 170 000 paikkeilla.

Se on surkea tulos. Viimeisen kymmenen vuoden aikana vähemmän väkeä ovat vetäneet vain Rovaniemen, Oulun ja Kajaanin tapahtumat.

Parhaiten yleisö on viihtynyt Ylöjärvellä ja Tuusulassa, joissa vieraili aikanaan 260-270 000 henkeä.

Tänä vuonna järjestäjät uskovat kesähelteiden karkottaneen yleisön messuilta. Itse uskon syiden löytyvän jostain ihan muualta.

Tutkimusten mukaan suuri osa vieraista tulee messuille saadakseen vinkkejä omakotitalon rakentamista tai remontointia varten. Helsingissä omakotitalojen rakentaminen on kuitenkin sangen harvojen harrastus.

Maakunnissa taas ei välttämättä innostuta 500 neliön postimerkkitonteille rakennetuista luksuslukaaleista niin paljon, että Espoon reissu kuuluisi joka perheen pakolliseen kesälomaohjelmaan.

Toivottavasti ensi vuonna Hämeenlinnassa on kaikki paremmin: kiinnostavammat kohteet, pidemmät iltaaukioloajat ja parempi palvelu.

Espoossa ei messuiltapäivän jälkeen tullut mieleenkään lähteä tutustumaan kunnan muuhun oheistarjontaan, tosin eipä sitä alueella juuri mainostettukaan. Hämeenlinnalla on ensi kesänä tärkeä työ houkutella messuväki Harvoilanmäestä kaupunkiin.

Ei riitä, että kaupunki on putsattu paraatikuntoon heinä-elokuuksi, jos siellä ei ole mitään nähtävää ja koettavaa. Muuten voi käydä helposti niin, että perheet hurauttavat kymppitietä ja moottoritietä pitkin Puuhamaahan ja illaksi kotiin.

riikka.happonen@hameensanomat.fi

Maakunnissa ei innostuta postimerkkitonteille rakennetuista luksuslukaaleista niin paljon, että Espoon reissu kuuluisi joka perheen pakolliseen kesälomaohjelmaan.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic