Uutiset

Espoon hiippakunnanjohdossa taitava timpuri

Espoon piispa Mikko Heikka on paitsi taitava kynän käyttäjä myös erinomainen rakentaja. Tästä ovat osoituksena muun muassa hänen perheelleen timpuroimat omakotitalo ja kesämökki.

– Viranhoidossakin minulle on jostakin syystä langennut rakentajan rooli. Kun olin kirkkoherrana ja tuomiorovastina, Helsingin ydinkeskustassa korjattiin muun muassa Tuomiokirkko ja laitettiin alulle Agricolan kirkon peruskorjaus.

– Ja taas täällä Espoossa on sama juttu eli tuomiokapitulin talon rakentaminen sekä koko hiippakunnan organisaation, hallinnon ja toiminnan perustaminen. Tämä kaikki on sellaista rakennustyötä, jossa tunnen olevani ihan omillani.

Heikka on toiminut uuden Espoon hiippakunnan piispana vajaan vuoden. Aivan hyppy tuntemattomaan piispan pesti ei hänelle kuitenkaan ollut.

– Olin tätä ennen toiminut 15 vuotta Helsingin hiippakunnassa asessorina ja tuomiorovastina, joten olin tutustunut entuudestaan jo kaikkiin nykyisen hiippakuntani seurakuntiin.

Espoon hiippakunnassa ei matkita Helsingin hiippakuntaa.

– Haluamme luoda Espoosta ihan omannäköisen ja oman identiteetin omaavan hiippakunnan, Heikka painottaa.

Viime aikoina suomalaiset ovat keskustelleet paljon kristillisen uskon kahdesta peruskysymyksestä: armosta ja ehtoollisesta.

– Mielestäni on erittäin hienoa, että Suomen mediassa ja kahvilakeskusteluissa puhutaan näistä aiheista. Yleensähän tällaisista uskonnollisen elämän peruskäsitteistä ei kovin paljon keskustella.

Hän muistuttaa, että uskonpuhdistaja Martti Lutherin perusoivallus ja koko luterilaisen kirkon perusta on yksiselitteinen: ihminen pelastuu yksin armosta.

– Mutta kysymyksen siitä, kuka pelastuu, jättäisin kyllä Jumalan ratkaistavaksi, hänen mandaatikseen. Se on ihmiselle liian iso kysymys.

Ehtoollisen yhteydessä hän viittaa kirkon selkeään näkemykseen, jonka mukaan ihminen ei voi ottaa ehtoollista omiin käsiinsä eikä päättää, kenelle sitä jaetaan ja kenelle ei.

– Sen vallan omiin käsiin ottaminen on erittäin kohtalokasta. Kirkkomme käsityksen mukaan se, että joku katkaisee ehtoollisyhteyden, merkitsee oman kirkon perustamista, Heikka sanoo.

Päivän lehti

5.6.2020