fbpx
Uutiset

Estäkää turhat palokuolemat

Oli taas äsken lehdessä uutinen tulipalosta, jossa vanhus paloi talonsa mukana, syynä liedelle unohtunut ruoka-astia ja sähkö päälle. Kuinka paljon tällaistakin on varaa hyväksyä ennen kuin heräätte, turvallisuusviranomaiset ja vakuutusyhtiöt?

Paloturvallisuusasiat ovat retuperällä, jopa huonontuneet viime vuosina. Erityisesti sähköliedet, jotka aiheuttavat vuosittain lukuisia tulipaloja surmaten ihmisiäkin. Taitavat kilpailla määrässä tasaväkisesti tupakan kanssa.

Viimeksi kotimme sähköliettä uusiessani ihmettelin, mihin ovat kadonneet termostaattilevyt, jollainen oli kahdessa edellisessä liedessä, jo 1980-luvulla. Ei kuulemma ole nykyisin tarjolla eikä tarvita, myyjän mielestä. Sanoi vaan, että ole huolellisempi tai mene hoitoon. Enpä sillä olisi tainnut Karkkilankaan vanhusta pelastaa.

Kun radiossa oli kontaktiohjelma kodin turvallisuudesta, soitin sinne samaa kysellen. Ehdotin tavallisen termostaattilevyn lisäksi lämpösulaketta, joka ennen muuta syttymistä sulattaisi sähköjohdon poikki. Tai nappuloissa voisi olla ajastin, joka päälle unohtuneena katkaisee virran vaikkapa 30 tai 60 minuutin kuluttua. Siten, ettei unohtunut pyttipannu ehdi kuivua muuttuen sytykkeeksi.

Ehdotuksilleni ei vaan kannatusta herunut; tyrmättiin insinöörien ylimielisyydellä. Kuitenkin väitän, ettei ajastin- tai termostaattilevy ole sytyttänyt ainoaakaan tulipaloa.

Lehdestä saa lukea myös tapauksia, joissa koira on aiheuttanut tulipalon vääntämällä nappuloita. Myös tällöin em. turvalaitteet auttaisivat. Kai myös voitaisiin panna koira- / lapsilukko vakiovarusteeksi.

Miksihän muutoksiin ollaan noin nihkeitä kodin asioissa? Kai siksi, että se on lähinnä naisten valtakuntaa ja he eivät osaa vaatia. Herätkää nyt edes vakuutusyhtiöt! Vakuutusmaksut ovat jo kyllin korkeita.

Terho Pelkonen

Riihimäki

Menot