fbpx
Uutiset

Etelä-Suomeenkin saatetaan pian saada kunnon pakkasia – Forecan mukaan tammikuun loppu voi olla hyytävä

Pitkän aikavälin ennusteen mukaan kylmä jatkuu kenties pitkälle helmikuuhun saakka.
Kuvasta näkyy ja tuntuu, että helmikuun lopulla 2018 oli kylmää. Nyt tammikuun lopulle odotetaan kunnon pakkasia. Kuva: Eriika Ahopelto/Aamulehti
Kuvasta näkyy ja tuntuu, että helmikuun lopulla 2018 oli kylmää. Nyt tammikuun lopulle odotetaan kunnon pakkasia. Kuva: Eriika Ahopelto/Aamulehti

Rapsakan pakkassään varusteita kannattaa ottaa kohta esille eteläisessä Suomessakin. Siihen suuntaan viittaa Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) vuodenvaihteessa julkaisema kuukausiennuste.

Sen perusteella Suomeen ja Skandinaviaan on luvassa tavanomaista kylmempää säätä helmikuuhun saakka. Syitä ovat talvinen korkeapaine ja Siperiasta saapuva ilmavirtaus.

Ennusteesta kertoo meteorologi Markus Mäntykangas sääpalveluyritys Forecan lauantaisessa uutisblogissa. Kirjoituksen mukaan kuukausiennuste väläyttää “vanhan ajan pakkastalven” mahdollisuutta.

Lunta vähän, paitsi etelärannikolle?

Jos ennuste pitää paikkansa, sää kylmenee vähitellen.

Suuntaus näyttää siltä, että pakkanen alkaa kiristyä alkavan viikon loppua kohti. Tällöin elohopea saattaa laskea suuressa osassa maassa 10 ja 25 asteen välille. Toisaalta etelärannikolle voi ajautua sakeita lumikuuroja sulalta Itämereltä, vaikka muutoin Suomen sademäärät näyttävät tavanomaista pienemmiltä

Tämän jälkeen tammikuun kolmannesta viikosta on kenties tulossa talven kylmin. Mäntykankaan mukaan vastaavaa asetelmaa saa hakea usean vuoden takaa.

Helmikuun alkupuoliskolla ilmanpainepoikkeama pysynee Euroopassa vakaana. Koska lämpimät ilmamassat pysyttelevät Suomen eteläpuolella, talvinen sää näyttää siis jatkuvan pitemmällekin.

Viime vuosi oli historiallisen lämmin

Toista oli viime vuoden alkupuolella. Tammikuu 2020 oli Suomen mittaushistorian toiseksi lämpimin.

Tästä kertoo Ilmatieteen laitoksen uudenvuodenaattona julkaisema tiedote. Sen pääsanoma oli, että päättynyt vuosi jäi aikakirjoihin mittaushistorian lämpimimpänä. Siihen vaikuttivat erittäin leudot talvikuukaudet. Ne nostivat keskilämpötilan korkealle.

Ilmatieteen laitoksen alustavien tilastojen mukaan vuoden 2020 keskilämpötila oli Suomessa noin 4,8 astetta. Se ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 2015 arviolta 0,6 asteella. Tilastot ulottuvat aina 1800-luvun puoliväliin saakka.

Tiedotteen mukaan ennätyslämmin vuosi on jälleen yksi osoitus lämpenevästä ilmastostamme. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen muistutti, että Suomen kymmenestä lämpimimmästä vuodesta kuusi on merkitty tilastoihin vuoden 2010 jälkeen.

Viime vuoden kuukausista kesäkuu ja marraskuu olivat tammikuun ohella maamme mittaushistorian toiseksi lämpimimpiä. Lisäksi marraskuussa rikottiin Suomen lämpöennätys jopa kahteen kertaan. Lopulta ylimmäksi lämpötilaksi jäi 6. marraskuuta Maarianhaminassa mitattu 16,6 astetta.

Alueellisesti tarkasteltuna vuosi oli ennätyslämmin suuressa osassa maata. Maakunnista ainoastaan Lapissa jäätiin toiselle sijalle.

Ilmatieteen laitoksen ennuste maltillisempi

Alkaneen tammikuun sää ei näytä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla yhtä kylmältä kuin Forecan lainaamassa Euroopan kuukausiennusteessa.

Meteorologin lämpötilaennusteet ylsivät lauantaina maanantaihin 11. tammikuuta saakka.

Niiden mukaan pakkasta on tuolloin klo 15 esimerkiksi Tampereella -5, Turussa -2, Hämeenlinnassa -5, Porissa -3, Seinäjoella -5, Vaasassa -4, Kokkolassa -5, Oulussa -8, Kajaanissa -9 ja Rovaniemellä -9 astetta.

Menot