Uutiset

Etelä-Suomi odottaa korvasieniään

Paras sienestysaika alkaa loppukesällä. Poikkeuksena ovat kevätsienet, joiden kasvukausi kestää toukokuusta juhannukseen. Tällä kertaa kevät ei ole tarjonnut erityisen ihanteellista kasvuympäristöä.

Lapissa korvasieniä voi jo poimia, mutta etelässä saadaan vielä odottaa ja sato saattaa jäädä viime vuosia pienemmäksi.

– Kaikki on kiinni tulevien päivien säästä. Vettä ja lämpöä saisi tulla lisää, kertoo sieniasiantuntija Mauri Lahti.

Lahti kehottaa etsimään mahdolliset kasvupaikat jo valmiiksi ja sitten odottamaan suotuisampia ilmoja.

– Korvasieniä kannattaa etsiä hiekkaisista ja kivikkoisista havumetsistä, mistä esimerkiksi työkoneet ovat rikkoneet maan pinnan.

Lahti kertoo, että korvasienen ”pyydystäminen” on taitolaji. Oikeissa olosuhteissa saattaa kuitenkin löytää kerralla runsaasti.

Poimuttunut, tippaleipää muistuttava korvasieni on sienestäjien keskuudessa suosittu, sillä se on helposti tunnistettava ja valmistettava, sekä yleensä toukaton. Tärkeintä on kuitenkin muistaa sienen myrkyllisyys.

– Sienestyksessä on oleellista aloittaa pienillä askelilla. Sienen saa syödä vain, jos on todella varma lajista, Lahti tiivistää.

Tappava herkku

Korvasieni on poikkeuksellinen sieni, sillä sen myynti sallitaan myrkyllisyydestä huolimatta. Sieni sisältää gyromitriini-nimistä myrkkyä ja vaatii hieman käsittelyä ennen ruuanlaittoa.

Aluksi on muistettava huolellinen puhdistus, sillä poimuihin jää helposti hiekanmurusia. Seuraavaksi myrkky on poistettava.

– Sienikirjoissa korvasienen syötävyys ilmoitetaan merkkien kirjolla, Lahti kertoo.

Kolme ristiä, ympyrä ja kolme tähteä korvasienen yhteydessä muistuttavat, että oikealla valmistuksella tappavan myrkyllinen sieni muuttuu käyttökelpoiseksi ruoka-aineeksi.

Sienet on keitettävä kahteen kertaan vähintään viiden minuutin ajan runsaassa vedessä. Samaa vettä ei saa käyttää enää uudelleen ja sienet on huuhdeltava välillä. Myös keittopaikan tuuletuksesta on huolehdittava myrkyllisten huurujen vuoksi.

Metsästetään sieniä

Mauri Lahdelta on tänä keväänä ilmestynyt opas Metsästä sieniä! (Karisto).Se on suunnattu erityisesti aloitteleville sienestäjille. Kirjassa on runsaasti kuvia, joista suurin osa on kuvattu Hämeenlinnan seudulta.

Lahti kertoo laatineensa kirjan internetin ehdoilla.

– Olen seurannut keskustelupalstoja ja yrittänyt vastata yleisimpiin kysymyksiin. (HäSa)

Mainos