Uutiset

Etelään, pohjoiseen vai molempiin?

Riihimäkeläiset valtuutetut Mikko Lund (sd.) ja Eija Aittola (kok.) haluavat herätellä keskustelua seudun kuntaliitoksesta. Molemmat ovat liitoksen kannattajia.

Eri mieltä valtuutetut ovat vain siitä, mitkä kunnat perustettavassa uudessa kunnassa olisivat mukana. Aittolan mukaan Hausjärvi ja Loppi riittävät Riihimäen kumppaneiksi. Lund ottaisi mukaan myös Hyvinkään.

-Riihimäen onni ja autuus tulee etelästä. Hyvinkää on hoitanut asiansa hyvin, eikä ole velkainen. Sen sijaan Hausjärvi ja Loppi ovat lähes yhtä velkaisia ja investointikyvyttömiä kuin Riihimäkikin, joten pelkkä kolmen kunnan liitos ei parantaisi elämää sen enemmän Riihimäellä kuin ympäristössäkään, Lund perustelee näkemystään.

Hänen mukaansa on kysymys kilpailukyvystä.

-Kuntauudistuksessa Hämeenlinnaan varmasti yhdistetään vielä lisää kuntia ja Hämeenlinnasta tulee todella merkittävä kaupunki. Hyvinkää-Riihimäki-alueen mahdollisuudet selvitä ja menestyä kytkeytyvät siihen, että myös se voi nousta suuremmaksi, Lund pohtii.

Hän kertoo puhuvansa vain omalla suullaan, Riihimäen valtuuston demariryhmällä ei ole asiasta vielä yhteistä mielipidettä.

-Se tuntuu olevan kovin etsinnässä. Ei oikein tiedetä, mitä asiasta ajateltaisiin, Lund sanoo.

Kolme on riittävästi

Eija Aittolan mukaan kokoomuksen ryhmässä mielipide on selvä: kuntaliitos Lopen ja Hausjärven kanssa nähdään hyvänä asiana.

-Se on ihan koko ryhmän kanta. En tiedä yhtään, joka sitä vastustaisi, Aittola sanoo.

Hänen mukaansa ryhmästä löytyy kannatusta myös liitokselle Hyvinkään kanssa, mutta enemmistö on Aittolan kanssa samaa mieltä siitä, että kolmen kunnan liitos riittää.

Aittola pitää hyvänä, että Riihimäen seudusta muodostuva uusi kunta ja Hyvinkää olisivat väkiluvultaan tasavahvoja kilpailijoita.

-Pieni kilpailu on aina hyvästä. Muuta yhteistyötä voidaan tietenkin tehdä, mutta en näe järkevänä muodostaa kaupunkia, jolla on kaksi keskusta. Siinä pitäisi miettiä, kumpi niistä kehittyy, Aittola toteaa.

Janakkala on musta hevonen

Julkiseen keskusteluun on osallistunut myös hausjärveläinen valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Heini Ristavaara (kesk.), joka vastustaa pakkoliitoksia.

Jos hallitus kuitenkin vuodenvaihteen jälkeen painostaa kuntia liittymään yhteen, Ristavaaralla on mieluisimmat kumppanit mietittynä. Hän jättäisi keskusteluista Hyvinkään samantien pois, mahdollisesti Riihimäenkin.

-Hyvinkäällä ei ole mitään intressejä tännepäin. Ennemmin katsoisin Janakkalan suuntaan. Janakkalassa on monta taajamaa ja sen rakenne on muutenkin maalaismaisempi kuin esimerkiksi Riihimäen, Ristamäki toteaa.

Hän arvioi, että Lopen, Hausjärven ja Janakkalan kuntaliitos olisi täysin mahdollinen toteuttaa.

-Pienempien kuntien yhteenliittymä on mahdollista toteuttaa poliittisesti eri tavalla kuin isomman kumppanin kanssa. Jos kunnan väestöjakauma on Riihimäki-painotteinen, reuna-alueiden tarpeet eivät tule välttämättä riittävän hyvin huomioiduiksi, Ristamäki sanoo.

Hän ei muutenkaan pidä suuruuden ekonomiaa tärkeänä perusteluna.

-Hämeenlinnassakin näyttää siltä, ettei oikea käsi aina tiedä, mitä vasen käsi tekee. Organisaatiot alkavat olla niin isoja, että hallittavuus katoaa. Jos kaupunginvaltuustossa käsitellään hyvin laajoja asioita, ei porukka pääse kauhean hyvin pureutumaan kaikkeen tarvittavaan tietomäärään, Ristamäki pohtii. (HäSa)