fbpx
Uutiset

Etlan tutkimusjohtaja: Siilasmaan lähdössä ei ole suurta dramatiikkaa – "Se on tervettä, että yritysten hallituksissa on vaihtuvuutta"

Risto Siilasmaa jättää Nokian hallituksen keväällä 12 vuoden jälkeen. Etlan tutkimusjohtajan Jyrki Ali-Yrkön mielestä "välitön menestyminen 5g-verkossa ei ole Nokian kohtalonkysymys".
Risto Siilasmaa toimi Nokian väliaikaisena pääjohtajana vuodesta 2013 vuoteen 2014. Arkistokuva. Kuva: Tiina Somerpuro
Risto Siilasmaa toimi Nokian väliaikaisena pääjohtajana vuodesta 2013 vuoteen 2014. Arkistokuva. Kuva: Tiina Somerpuro

Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö ei näe suurempaa dramatiikkaa Risto Siilasmaan päätöksessä jättää Nokian hallituksen puheenjohtajan paikka. Hänen mielestään on jopa suotavaa, että yhtiöiden hallituksien kokoonpanot vaihtelevat.

– Se on ihan tervettä, että yritysten hallituksissa on vaihtuvuutta ja ettei siellä ole eläkepaikkoja, Ali-Yrkkö sanoo.

Joidenkin yhtiöiden säännöissä on määritelty maksimiaika hallituksessa olemiselle. Se on Ali-Yrkön mielestä hyvä asia.

– Jos yhtiön hallituksessa on pitkään sama porukka, voi tulla liian hyviä kaveruussuhteita, eikä silloin haluta sanoa kaverille ikävästi.

Verkkolaitteita valmistava Nokia ilmoitti lokakuussa heikentyneistä tulevaisuudennäkymistä. Ali-Yrkkö ei halua spekuloida, onko yhtiön vaikealla tilanteella ollut vaikutusta Siilasmaan päätökseen. Hän myöntää, että asiasta on liikkunut huhuja.

– Yleensä kun firma on vaikeuksissa, toimitusjohtaja lähtee kuitenkin ensimmäisenä eikä hallituksen puheenjohtaja.

Nokia ilmoitti tiistaina, että yhtiön hallituksen puheenjohtaja Siilasmaa jättää hallituksen seuraavassa varsinaisessa yhtiökokouksessa. Hänet valittiin yhtiön hallitukseen vuonna 2008 ja sen puheenjohtajaksi 2012.

Yhtiön nimitysvaliokunta ehdottaa Siilasmaan korvaajaksi hallituksen nykyistä varapuheenjohtajaa Sari Baldaufia sillä edellytyksellä, että yhtiökokous valitsee hänet uudelleen hallitukseen.

Kokemus muilta aloilta eduksi

Ali-Yrkön mukaan oleellinen kysymys on nyt, muuttuuko Nokian strategia puheenjohtajavaihdoksen takia. Strategian muutoksen todennäköisyyttä pienentää se, että Baldauf astuu uuteen tehtäväänsä Nokian sisältä.

– Jos uusi puheenjohtaja tulisi täysin ulkopuolelta, olisi todennäköisempää, että strategiaa aletaan rukata vähän suuremmin kuin jos uusi puheenjohtaja nousee sisältä.

Näillä näkymin Ali-Yrkkö pitää todennäköisenä, ettei Nokian strategiassa tapahdu “dramaattisia muutoksia”.

Baldauf toimi Nokian verkkoliiketoiminnan johtajana vuosina 1998–2005, joten hän on nähnyt Nokian nousun ja sen, kuinka menestystä rakennettiin. Tällä hetkellä hän on yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja.

Aiemmin Baldauf on toiminut Fortumin hallituksen puheenjohtajana ja Daimler AG:n hallitusneuvoston jäsenenä.

Daimler AG kehittää itseohjaavia autoja. Ali-Yrkkö uskoo, että tästä kokemuksesta voi olla hyötyä Nokialle, koska niissä tarvitaan tiedonsiirtoteknologiaan liittyvää tekniikkaa.

– Se on hyvä, että puheenjohtajalla on näkemystä, mitä muilla aloilla tapahtuu.

Toisaalta hän muistuttaa, että Baldaufin osaaminen on ollut Nokian käytössä jo vuodesta 2018 lähtien, jolloin hän liittyi hallitukseen sen riippumattomaksi jäseneksi.

“Voi olla, että vaikutuksia alkaa vasta kohta tulla”

Nokian tilanteesta Ali-Yrkkö ei ole erityisen huolissaan. Matkapuhelinverkkoliiketoiminta on hänen mukaansa syklinen ala, jossa yritysten asemat muuttuvat.

– Jos joku firma on hyvissä asemissa toisessa ajankohdassa, se ei tarkoita sitä, että se olisi ykkönen seuraavassa, Ali-Yrkkö toteaa.

Hän muistuttaa, että siirtyminen 5g-verkkoihin ei tarkoita sitä, että liiketoiminta 4g-verkkojen parissa loppuisi. Siirtymä vanhasta verkkoteknologiasta toiseen on asteittaista, minkä takia vanhoja verkkoja pitää edelleen ylläpitää ja päivittää.

Se takaa Nokialle liiketoimintaa myös jatkossa.

– Siinä mielessä välitön menestyminen 5g-verkossa ei ole Nokian kohtalonkysymys.

Ali-Yrkkö uskoo, ettei Yhdysvaltain Huaweille asettamien pakotteiden kaikki vaikutukset näy vielä, koska operaattorit tekevät harvoin miljardin tai useampien verkkohankintoja.

– Voi olla, että vaikutuksia alkaa vasta kohta tulla.

Nokian heikot näkymät

Nokian kurssi romahti lokakuussa, kun yhtiö julkisti osavuosikatsauksensa, jossa se heikensi tulosnäkymiään kuluvalle ja ensi vuodelle.

Yhtiön osake halpeni osavuosikatsauksen julkistuspäivänä Helsingin pörssissä 23 prosenttia. Osake jatkoi luisua myös seuraavina päivinä.

Samalla ilmoitettiin, että yritys keskeyttää osingonmaksun kolmannella ja neljännellä neljänneksellä, jotta se voi investoida 5g-teknologian kehittämiseen.

Analyytikkojen arvion mukaan Nokia on kilpailijoitaan Huaweita ja Ericssonia jäljessä 5g-teknologiassa.

Nokian tulos oli kohtuullinen. Sen oikaistu liikevoitto vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä laski kaksi prosenttia ja oli 478 miljoonaa euroa.

Yrityksen liikevaihto nousi kolmannella neljänneksellä neljä prosenttia viime vuodesta. Se oli 5,69 miljardia euroa.

Nokia julkisti vuoden kolmannen neljänneksen ja tammi–syyskuun osavuosikatsauksen 24. lokakuuta.

Menot