Uutiset

Etnisesti naisellinen

– Tämä on ihaaana, Kirsi Ojansuu ylistää ja katsoo kokovartalopeiliin. Kansanedustaja vetää Wetterhoffin vaatetusosaston sovitushuoneessa ylleen silkkistä pitkää leninkiä, joka nähdään hänen yllään linnan juhlissa maanantaina.

– Ajattelin, että puvusta varmaan tulee kiva, mutta tämä on mieletön, Ojansuu toteaa.

Puvun suunnitellut ja ommellut, Wetterhoffilla vaatetusalaa kolmatta vuotta opiskeleva Johanna Ilmarinen tarttuu tottuneesti tyköistuvan leningin sivussa oleviin pitkiin silkkinaruihin ja alkaa nyörittää. Sama homma on edessä itsenäisyyspäivänä.

– Olen luvannut mennä silloin Kirsin kampaajalle ja auttaa häntä pukeutumisessa, Ilmarinen kertoo.

Muisto matkasta

Ilmarinen pestattiin Ojansuun juhlapuvun tekijäksi lokakuussa. Kansanedustaja oli ottanut yhteyttä Wetterhoffin opettajiin ja toivonut, että joku kotikaupungin oppilaitoksen opiskelijoista suunnittelisi ja ompelisi hänelle puvun itsenäisyyspäiväksi.

– Minulla on ollut linnassa kaksi kertaa Wetterhoffilta valmistuneen Riitta Ruostetsaaren neulepuku. Nyt halusin nostaa esiin jonkun opiskelijan.

Ojansuun vaatimukset olivat tiukat, sillä hänen puvullaan oli tarina jo ennen valmistumista.

Hän halusi, että leninki tehdään kaksi metriä pitkästä ja 1,20 metriä leveästä pakistanilaisesta silkkihuivista leikkaamatta kangasta lainkaan. Huivista piti saada aikaan moderni, feminiininen luomus, joka samalla kunnioittaa kankaan alkuperää.

– Ostin pukukankaan viime kesäkuussa Islamabadista, jossa kävimme eduskunnan ihmisoikeusryhmän Afganistanin-vierailun jälkeen. Tutustuimme Afganistanissa ISAF-joukkojen toimintaan demokratian edistämiseksi, ja matka oli minulle valtava kokemus, Ojansuu sanoo.

– Ostin pukukankaan islamabadilaisesta huivikaupasta, joka oli kuin Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Kun käytän huivista tehtyä pukua, kannan samalla kaikkea matkalla oppimaani ja kokemaani mukana elämässäni.

Ensi vuonna vapaat kädet

Ilmarinen luonnosteli pukua aluksi paperille mutta huomasi pian, että paras tapa on sovittaa huivia Ojansuun kokoisen mallinuken ylle.

– Suunnittelu lähti materiaalista ja Kirsin ehdosta, että kangasta ei saa leikata. Kokeilin kaikenlaista ja valokuvasin vaihtoehdot Kirsiä varten. Tämä malli tuntui molemmista heti onnistuneelta, Ilmarinen sanoo.

Tyköistuvan, toisen olkapään paljaaksi jättävän puvun selässä ja helmassa on ruskeaa silkkiä. Koska huivia ei saanut leikata, Ilmarinen on ommellut puvun sisäpuolelle runsaasti laskoksia.

– Puku istuu hyvin ja tuntuu mukavalta varmasti linnan kuumuudessakin, Ojansuu kehuu.

Juhlapuku teki Ojansuuhun niin suuren vaikutuksen, että hän on jo tilannut Ilmariselta elämänsä ensimmäisen housupuvun. Ensi vuoden linnan juhlia varten Ojansuu lupaa antaa tuoreelle hoviompelijalleen vapaat kädet.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic