Uutiset

Etsikkoajan puheita ja ilmiöitä

Venäjän valtio on saanut maassaan ja maailmalla vapaasti tehdä mitä haluaa. Erityisen hämmästyttävää on ollut, että samanaikaisesti kun se muka tuomitsee muiden mukana Iranin sen Israel-uhkailusta ja ydinaseen valmistelusta, on se itse juuri tuon aseen ehkä tärkein rakentaja.

Muut maat yrittävät vaivoin olla huomaamatta tuota naapurimme irvokkaan kaksinaamaista meininkiä. Eihän suhteita haluta riskeerata huomautuksilla. Sivusta seuranneena olen monien muiden tavoin ihmetellen odottanut, kuinka kauan tuo Venäjän Israelia vastaan suunnattu toiminta saa rauhassa jatkua. Vastaava puhe on muille aina tavalla tai toisella tuonut rangaistuksen.

Nyt Luoja vastaa luonnon kautta savulla, tulella ja kuolemalla. Osansa savuista on saanut Suomikin, nopeasti lisääntyneen Israel-vastaisuutensa ja moraalisen rappionsa palkaksi. Lisäksi omat tuhomyrskyt koettelevat.

Kummassakin maassa myös kristillinen valtakirkko vauhdittaa turmelusta. Venäjällä ortodoksikirkko teki maallisen vallan kanssa liiton, jonka voimin se vainoaa todellista kristillisyyttä ja vastustaa evankeliumia, jota väittää yksin edustavansa. Meidän kirkkomme on piispojensa voimin avoimesti kääntynyt maallisen vallan mielistelyn tiellään raamattua vastaan selvissäkin hengellisissä ja moraalisissa asioissa. On hyvä, että meitä ravistellaan.

Kun ei mikään ihmisten instituutio uskalla tai osaa sitä enää tehdä, luonto puhuu. Se tapahtuu tällä kertaa tulen, savun ja myrskyjen kielellä. Ikävää on toki, että tuomio kohdistuu jälleen enemmän muihin kuin turmeluksen pääasiallisiin aiheuttajiin, niin Venäjällä kuin Suomessakin. Koko kansa on vastuussa, ainakin välillisesti, jollei vaadi suunnan muutosta. Tämän viikon kirkollinen teema onkin sopivasti: etsikkoaikoja.

T. Pelkonen

Riihimäki