Uutiset

Etsitään Hanssin Jukan palasia

Kaupunkilaisten peripersoonallisena kahvilana muistama Hanssin Jukka näyttelee tänä kesänä yhtä pääroolia Kuumaa huumaa -tapahtumassa. Ajatus kuulostaa hieman oudolta. Lentokonehan katosi kaupunkikuvasta lähes 30 vuotta sitten.

– Meitä vain rupesi kiinnostamaan, mitä koneelle kuuluu, ja voimmeko tehdä jotain sen eteen, kertoo tapahtuman koordinaattori Heikki Horma Hämeenlinnan Ilmailukerhosta.

Järjestäjät toivovat, että hämeenlinnalaiset toisivat omistamiaan Hanssin Jukan osia tapahtumaan, jonne asiantuntijat tulevat niitä arvioimaan.

– Yritämme kerätä alkuperäisen tavaran takaisin. Kun kone annettiin romutettavaksi, oli tilanne hieman kontrolloimaton. Kaikki halusivat siitä vaikka vain pienen palasen, sanoo kerhon puheenjohtaja Timo Myllykylä.

Harvinainen kone pääsee sisätiloihin

Ilmasotakoulun Killan ja Keski-Suomen Ilmailumuseon yhteisprojekti Hanssin Jukan kunnostamiseksi sodanaikaiseen kuosiinsa aloitettiin viime kesänä Luonetjärvellä. Urakan on määrä valmistua syksyyn mennessä. Ilmailukerholaisilla on aikataulusta epäilynsä.

– Luulen, että vuosi 2111 on todennäköisempi dead line, nauraa Horma.

– Vielä ei tiedetä mitä osia on maailmalla ja kuinka paljon joudutaan säveltämään itse. Työ on todella pitkäjänteistä.

Hämeenlinnassa on aika ajoin haikailtu Hanssin Jukan paluun perään, mutta ilmailukerholaiset tietävät ajatuksen epärealistiseksi. Entisöinti on arvokasta työtä, ja lentokonevanhus on ansainnut eläkepäivänsä sisätiloissa.

– Lentokoneen kunnostaminen niitti niitiltä on iso juttu ilmailulle sekä valtakunnallisella tasolla että koko maailmassa. Douglas DC-kolmosia lentää Suomessa vielä tänäkin päivänä, mutta Hanssin Jukka-tyyppiä, joka on kakkonen, on valmistettu vain 156 kappaletta, kertoo Myllykylä. (HäSa)

Päivän lehti

17.2.2020