Uutiset

"Etsivä" voi pelastaa nuoren syrjäytymiseltä

Valtio on myöntänyt Hattulan kunnalle 30 000 euron avustuksen etsivään nuorisotyöhön.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun laitoimme hakemuksen vetämään, ja alkuviikosta tuli tieto, että raha on myönnetty , kertoo Hattulan nuoriso-ohjaaja Tiina Tuori.

Hän kertoo että suurin syy siihen, miksi avustusta päätettiin hakea tälle vuodelle, on hiljattain voimaan astunut lakimuutos, jonka mukaan kuntien on vakinaistettava etsivä nuorisotyö.

Etsivän nuorisotyöntekijän työhön kuuluu koulumaailmasta tai työelämästä syrjäytyneen nuoren löytäminen ja auttaminen takaisin yhteisön piiriin. Ilmoituksen syrjäytyneestä nuoresta voi tehdä kuka vain: perheenjäsen, ystävä, tuttu tai apua tarvitseva itse. Olennainen osa etsivää nuorisotyötä on verkostoituminen koulujen ja muiden tahojen kanssa.

– Hattulalaisia nuoria on ollut otsikoissa viime aikoina levottoman käytöksen takia, ne eivät ole ykkössyy avustuksen hakuun, mutta on silläkin ollut vaikutusta, Tuori sanoo.

Parolan nuorisotalo Nurtsilla ollaankin sitä mieltä, että ”tämän päivän meininki on ihan pöljää”.

– Jengi vaan oleskelee ja vetää narkkia. Välillä tinttasee kännit, kertoo paikalla ollut Aleksi Kahelin.

Valtionavustuksen ansiosta Hattulaan avataan virka etsivälle nuorisotyöntekijälle.

– Olisihan tämän voinut sisällyttää jonkun nuoriso-ohjaajan toimenkuvaan muun työn ohelle, mutta nyt yksi työntekijä alkaa tehdä pelkkää etsivän työtä, jolloin meillä on paljon paremmat edellytykset kopata yhteisöstä pudonneita.

Vain suurennuslasi puuttuu

Etsivää nuorisotyötä on tehty Hämeenlinnassa viime vuodesta asti ja Hattulassa toiminta alkaa lähiaikoina. Etsivän nuorisotyöntekijän toimenkuva on vielä yleisesti melko tuntematon.

– Termi on monelle outo ja olen kuullut vitsailua, että ollaanko tässä nyt etsiviä. Teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi alueen yläkoulujen ja lukioiden kanssa. Kunnan puolelta sosiaalitoimi on myös mukana, Tuori kertoo.

Autettavat nuoret ovat 16-29-vuotiaita, jolloin myös setvittävien ongelmien skaala on laaja.

– Ei pidä ajatella, että on oltava vaikeuksia juuri töissä tai koulussa. Etsivät pyrkivät auttamaan ihan kaikenlaisten arjen solmujen kanssa.

Facebook tarjoaa väylän avunpyynnöille

Kun etsivä on saanut vinkin syrjäytyneestä nuoresta, pyritään avun tarvitsijaan ottamaan kontaktia ensiksi puhelimitse.

– Emme me mene toista repimään sängystä hereille aamutuimaan. Harva nuori edes avaisi ovea etsivälle kylmiltään, Tuori hymähtää.

– Sen jälkeen, kun nuoren kanssa on keskusteltu kunnolla ja vähän suunniteltu asiakassuhdetta, tavataan hänen kanssaan kasvotusten.

Hattulan nuorisotalolla keskiviikkona aikaa viettäneet nuoret ovat sitä mieltä, että ”kujalla olevaa” kaveria on vaikea auttaa, ellei tämä itse halua tulla autetuksi. Myös nuoriso-ohjaaja Tuori tietää, että pieni prosentti syrjäytyneistä ei halua apua ollenkaan.

– Kun on kysymys päälle parikymppisistä nuorista, jotka ovat tippuneet työmarkkinoiden ulkopuolelle ja jämähtäneet kotiin, niin onhan siinä haastetta lähteä heidän kanssaan töitä tekemään. Uskon kuitenkin, että kun nuorta lähestytään oikealla tavalla, niin voimme ”ottaa koppeja” vaikeistakin tapauksista, hän kuvailee.

Vaikka viimeaikoina on kohistu paljon sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta kiusaamisesta, on Facebook onnistuttu valjastamaan myös hyvään käyttötarkoitukseen.

– Nuoret ovat meihin todella paljon yhteydessä Facebookin kautta. He kyselevät mieltään askarruttavia asioita ja kertovat huolistaan. Netissä voimme myös kätevästi tiedottaa tulevista tapahtumista.

Tuorin mukaan on tärkeää, että nuorelle vastataan netissä nopeasti.

– Monella on vaikeuksia tulla kysymään neuvoa kasvotusten, mutta sosiaalisessa mediassa kynnys madaltuu. Aiomme jatkaa toimintaamme virtuaalimaailmassa ja tuoda myös etsivän nuorisotyön nettiin, Tuori lupaa.

Mainos