Uutiset

Etujärjestö kannattaa ravintoloille yhtenäisiä rajoituksia – eduskunta päättää tänään ravintoloiden aukioloajoista ja asiakasmääristä

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan ravintoloiden on hyvin vaikea toimia kannattavasti puolella asiakaspaikoista.
Timo Lapin mielestä ravintoloita koskevat rajoitukset tulisi purkaa kesäkuun aikana. Kuva on ajalta ennen koronarajoituksia. Kuva: Mauri Ratilainen
Timo Lapin mielestä ravintoloita koskevat rajoitukset tulisi purkaa kesäkuun aikana. Kuva on ajalta ennen koronarajoituksia. Kuva: Mauri Ratilainen

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa ei kannata ravintoloille erilaisia rajoituksia eri puolella Suomea. Järjestön toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan erilaiset rajoitukset vääristäisivät alan kilpailua varsinkin maakuntien reuna-alueilla.

– Jos jossain on hyvin vapaata ja joissain tiukkoja rajoitteita, se on selvää, että se ohjaa ihmisten matkustamista kesällä, Lappi sanoo.

Toinen peruste yhteisille rajoituksille on Lapin mukaan se, että missään päin Suomea ravintolat eivät kestä nykyisiä rajoituksia pitkään. Hänen mielestään rajoitukset pitäisi purkaa kesäkuun aikana. Ravintolat hoitaisivat asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuuden omavalvonnalla.

– Jos tällaisia rajoituksia pidetään, syksyllä työpaikkoja ja yrityksiä on kadonnut niin paljon, että silloin on monelta osin jo liian myöhäistä.

Hänen mukaansa moni ravintola ei aukaise oviaan kesäkuun alussa, koska kannattavaa liiketoimintaa on hyvin vaikea tehdä puolella asiakaspaikoista varsinkin, kun koronakriisin takia ravintolat ovat jo nyt taloudellisissa vaikeuksissa.

Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan 58 prosenttia vastanneista aikoo käyttää ravintolapalveluita melko tai hyvin todennäköisesti ravintoloiden auettua. Lähes 30 prosenttia arvioi käyttävänsä palveluita hyvin todennäköisesti.

Taloustutkimus toteutti kyselyn MaRan toimeksiannosta. Kysely toteutettiin 25.–28. toukokuuta, ja siihen vastasi tuhat ihmistä.

Rajoituksista päätetään perjantaina

Eduskunta käsitteli tiistaina hallituksen esitystä ravintoloiden rajoituksista. Tänään eduskunnan täysistunnon toisessa käsittelyssä on määrä päättää lakiehdotuksen hyväksymisestä.

Ravintolat suljettiin lainmuutoksella huhtikuun alussa. Laki on voimassa toukokuun loppuun saakka. Jos uutta lakiehdotusta ei hyväksyttäisi tänään, ravintolat saisivat avata ovensa kesäkuun alusta ilman rajoituksia.

Näin ollen päätös laista tehdään perjantain täysistunnossa ja uudet säännökset astuvat voimaan maanantaina.

Hallituksen esityksen mukaan ravintolat saavat ottaa sisätiloihin vain puolet normaalista asiakasmäärästään ja alkoholia saa myydä kello 22 asti. Asiakasmäärärajoitukset eivät koske terasseja.

Turvavälejä on noudatettava niin ravintolan sisätiloissa kuin terasseillakin. Noutopöytien käyttö on kielletty.

Perustuslakivaliokunta on vaatinut, että kun ravintoloita avataan, tautitilanteen alueelliset erot otetaan huomioon. Koronavirustilanne on hyvin erilainen eri puolella Suomea.

Ravintoloiden avaamisen vaikutuksia epidemian tilanteeseen seurataan säännöllisesti. Ensimmäisen kerran niitä tarkastellaan ennen juhannusta.

Ravintolat suljettiin huhtikuun alussa, jotta koronavirusepidemian leviäminen hidastuisi. Ravintolat ovat saaneet myydä ruokaa ihmisille mukaan.

Päivän lehti

13.7.2020