fbpx
Uutiset

EU hakee jälleen ratkaisua maahanmuuttokysymykseen, josta sen jäsenvaltiot ovat tyystin eri mieltä

Salzburgin kokouksessa käydään läpi Frontexin vahvistamista ja EU:n ulkopuolisia vastaanottokeskuksia. Yhtenäistä linjaa ei ole kummastakaan kysymyksestä.
Italia kieltäydyttyä vastaanottamasta Välimeren kautta saapuvia pakolaisia, Espanja on avannut satamansa pelastusaluksille. Kymmeniä uusia Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä odotti Punaisen ristin tarkastusta Espanjan Malagan satamassa keskiviikkona. Heidät pelastettiin puoliksi uponneesta laivasta Marokon rannikolta.

– Euroopan unionin jäsenvaltioiden täytyy lakata syyttelemästä toisiaan maahanmuuttokysymyksessä. Niiden pitää sen sijaan keskittyä yhteistyöhön EU:n ulkopuolisten valtioiden kanssa ja vahvistamaan rajoja, jotta tulijoiden määrä laskisi, linjasi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

28 EU-maan johtajat ovat toista päivää koolla Itävallan Salzburgissa. Tusk yritti lausunnollaan saada EU-jäsenmaita puhaltamaan yhteen hiileen maahanmuuttokysymyksessä, josta on kehittynyt unionia repivä poliittinen kriisi.

Asialistalla ovat komission kesäkuinen ehdotus vahvistaa EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexia 10 000 työntekijällä ja EU:n ulkopuolelle perustettavat turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset. EU-maat jakautuvat eri leireihin molemmissa kysymyksissä.

Frontexin vahvistaminen ei innosta

Komission ehdotuksessa Frontexin rajavalvojien määrä kasvaisi 10 000 työntekijällä vuoteen 2020 mennessä. Osa maista vastustaa ehdotusta. Ne eivät usko, että rajavalvonnan vahvistaminen käytännössä torppaisi tulijoita ja haluavat huolehtia itse rajoistaan yhteisen rajavalvonnan sijasta.

Eri mieltä Frontexin vahvistamisesta ovat Italia, Kreikka, Espanja sekä Unkari, joka on jo ilmoittanut vastustavansa ehdotusta.

– Me pystymme suojelemaan omaa rajaamme. Vaadimme, että se on oikeutemme, ilmoitti Unkari pääministeri Viktor Orbán ennen kokousta.

EU-puheenjohtajamaa Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz selvitti, että skeptiset maat eivät usko Frontexin vahvistamisen vähentävän tulijoita.

– Kyse on maiden itsemääräämisoikeudesta. Joissakin maissa on herännyt huoli, että Frontexin vahvistaminen johtaisi siihen, että maahanmuuttajia rekisteröitäisiin aiempaa enemmän, viitaten Etelä-Euroopan maihin.

EU:n etelärajalla sijaitsevia Italiaa ja Kreikkaa on syytetty siitä, että ne eivät rekisteröi maahantulijoita, vaan puskevat heitä eteenpäin kohti Keski-Euroopan maita.

Erimielisyys EU:n ulkopuolisista keskuksista

Kesällä esitettiin ajatus EU:n ulkopuolelle perustettavista maahanmuuttajien vastaanottokeskuksista, jotka lopettaisivat hengenvaarallisen liikenteen Välimerellä ja joista tulijat jaettaisiin EU-maihin.

EU-maat ovat eri mieltä myös tästä ajatuksesta: Unkari, Itävalta ja Tanska pitävät Le Monden haastatteleman diplomaattilähteen mukaan ajatusta yhä kehityskelpoisena, mutta Ranska ja Saksa eivät. Ne ovat toki sitä mieltä, että kehittyviä maita tulee auttaa, mutta eivät usko, että Eurooppaan kohdistuvaa liikehdintää voisi pysäyttää.

Ajatus keskuksista ei ole toistaiseksi ottanut tulta mahdollisissa ehdokasmaissa Tunisiassa, Marokossa eikä Egyptissä, jonka kanssa EU kaavailee samantyyppistä sopimusta kuin Libyan kanssa. EU neuvottelee asiasta arabivaltioiden kanssa ensi helmikuussa.

EU-maat ovat yhtä mieltä ainoastaan siitä, että yhteistyötä Afrikan maiden kanssa tulee kehittää.

– Yksikään Pohjois-Afrikan maista ei ole halukas tai valmis kantamaan Euroopan vastuuta. Mutta se ei tarkoita sitä, etteivätkö maat tekisi yhteistyötä kanssamme, sanoi EU:n ulkoasiain edustaja Federica Mogherini.

Menot