fbpx
Uutiset

EU ja Nato reagoivat myönteisesti Makedonian kansanäänestystulokseen, äänioikeutetuista vain kolmasosa kävi uurnilla

Euroopan unioni kehottaa kaikkia osapuolia kunnioittamaan Makedonian sunnuntaisen kansanäänestyksen tulosta. Makedonialaiset äänestivät maan nimen vaihtamisesta Kreikan kanssa hiertävän nimikiistan ratkaisemiseksi.

– Odotan kaikkien poliittisten johtajien kunnioittavan tätä päätöstä ja vievän sitä eteenpäin äärimmäisen vastuullisesti ja yhtenäisesti kaikki puoluerajat ylittäen, sanoi EU:n laajentumisesta ja naapuruuspolitiikasta vastaava komissaari Johannes HahnTwitterissä.

Käytännössä äänestäjiltä kysyttiin, kannattavatko he Makedonian EU- ja Nato-jäsenyyttä hyväksymällä sopimuksen uudesta nimestä.

Kreikka on tähän asti estänyt veto-oikeudellaan Makedonian pyrkimykset päästä Naton ja EU:n jäseneksi. Kreikan mukaan Makedonia-nimi kuuluu sen pohjoiselle maakunnalle.

Makedonian ja Kreikan hallitusten sopimuksen mukaan Makedonian uudeksi nimeksi tulisi Pohjois-Makedonian tasavalta. Yli 91 prosenttia äänestäjistä tuki nimenvaihdosta, kun äänet oli saatu laskettua 93 prosentissa äänestyspaikoista.

Komissaari Hahnin mukaan tulos osoittaa, että sopimukselle ja Makedonian eurooppalaiselle tielle on maassa vahva tuki. Hahn ei kuitenkaan maininnut hyvin laimeaksi jäänyttä äänestysintoa. Vain noin kolmasosa äänioikeutetuista kävi uurnilla.

– Onnittelen niitä kansalaisia, jotka äänestivät tänään neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä ja hyödynsivät demokraattisia oikeuksiaan, Hahn tviittasi.

Alle 50:een jäävä äänestysprosentti tarjoaa Makedonian oppositiolle mahdollisuuden kyseenalaistaa koko äänestyksen mielekkyys.“Naton ovi on auki”Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg reagoi myönteisesti Makedonian äänestystulokseen heti tuoreeltaan.

– Kehotan kaikkia poliittisia johtajia ja osapuolia olemaan rakentavasti ja vastuullisesti mukana tämän historiallisen tilaisuuden hyödyntämisessä, Stoltenberg muotoili tviitissään.

– Naton ovi on auki, mutta kaikki kansalliset menettelyt on vietävä loppuun, hän jatkoi.

Makedonian nimenvaihdos on hyväksyttävä maan parlamentissa kahden kolmasosan enemmistöllä.

Heinäkuussa Nato kutsui Makedonian aloittamaan jäsenyysneuvottelut, kun maan nimestä oli syntynyt sopimus. Kreikka on tähän asti voinut estää prosessin, koska jäsenyysneuvottelujen käynnistäminen edellyttää yksimielistä tukea kaikilta Nato-mailta.

https://twitter.com/JHahnEU/status/1046472218958602240
https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1046508992569245696

Asiasanat

Menot