fbpx
Uutiset

EU-johtajat pitävät lokakuun Britannian eroneuvotteluiden takarajana

EU-johtajat eivät ole valmiita siirtämään Britannian eroneuvotteluiden takarajaa marraskuulle. Salzburgissa koolla olevat 27 EU-maan johtajat ovat päättäneet, että neuvottelut erosta yritetään saada valmiiksi suunnitelmien mukaan, viimeistään lokakuussa.

Huippukokouksia johtava Donald Tusk kertoi kokouksen jälkeen, että hän kutsuu ylimääräisen huippukokouksen koolle vain, jos siihen on tarvetta.

Päätös lisää paineita neuvotteluissa, joissa vaikein kysymys on ollut Irlannin rajan pitäminen avoimena.

– Totuuden hetki on lokakuun huippukokous. Lokakuussa odotamme mahdollisimman hyvää edistystä. Silloin päätämme, ovatko olosuhteet sellaiset, että kutsumme koolle ylimääräisen huippukokouksen marraskuussa sopimuksen viimeistelemiseksi, Tusk sanoi.

Muun muassa Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ehti aamulla jo kertoa, että EU-johtajat tukevat ajatusta marraskuun kokouksen järjestämisestä.

Brexit-neuvotteluiden loppusuoraa on tänään puitu Itävallan Salzburgissa, jossa 27 EU-maan johtajat olivat iltapäivällä koolla keskenään.Britannia haluaa enemmän tietoa tulevastaEilen yhteisellä illallisella Britannian pääministeri Theresa May toivoi EU-mailta joustavuutta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan May toivoi EU-puolen kertovan tarkemmin, mihin se on valmis eron jälkeen eli minkälainen tuleva suhde olisi.

May myös kertoi “hyvin painokkaasti”, että maa ei järjestä uutta kansanäänestystä EU-erosta.

Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel sanoi torstaiaamuna, että kompromissikykyä tarvitaan molemmilta puolilta.

– Uskon edelleen, että vaikeita kohtia on, mutta toivo on viimeinen asia, josta luovun. Uskon täysin, että pystymme saamaan aikaan sopimuksen, Bettel sanoi.

Jos erosopimusta ei saada aikaan, eivät EU-maat ole valmiita myöntämään Britannialle myöskään siirtymäaikaa. Erosopimuksen osana Britannialle myönnettäisiin siirtymäaika vuoden 2020 loppuun, mihin saakka maa pysyisi osana EU:n sisämarkkinoita ja maksaisi osuutensa, mutta ei osallistuisi unionin päätöksentekoon.

Britannian ero on tulossa joka tapauksessa voimaan maaliskuun lopussa. Erosopimus on haluttu saada valmiiksi hyvissä ajoin, jotta EU:n ja Britannian parlamenteilla on aikaa hyväksyä se.
Asiasanat

Menot