Uutiset

EU juhlii työn ja tuskan merkeissä

Eurooppa-päivää vietetään Suomessa kovin sekaisissa tunnelmissa. Sen sijaan, että juhlittaisiin Euroopan yhdistymistä, meillä keskitytään kiistelemään Portugali-paketista osana vaivalloisia hallitusneuvotteluja.

Koko Eurooppakin viettää juhlapäiväänsä työn merkeissä. Portugali pitäisi pelastaa, samoin Irlanti ja Kreikka, vaikka etenkin viimeksi mainittu maa alkaa olla avun ulottumattomissa.

Yksi Suomen umpisolmuksi kiristyneiden Portugali-kiemuroiden taustalla oleva tekijä on se, että perussuomalaisten vaalivoiton jälkeen oikein mikään puolue ei haluaisi profiloitua liian EU-myönteiseksi. Varsinkin koetetaan karttaa sitä, että puolue samaistettaisiin ns. EU-eliitin näkemyksiin.

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok.) on saanut otsaansa juuri tuon pelätyn leiman, koska hän vaalikeskusteluissa niin voimakkaasti oli sillä kannalla, että Suomen on osallistuttava Portugalin pelastuspakettiin. Useaankin otteeseen Katainen peräsi vaaliväittelyssä vastuunkantoa ikävistäkin päätöksistä. Nyt näyttää siltä, että sitä vastuuta hänelle onkin tarjolla auliisti ja sylikaupalla.

Kun Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean Claude Trichet viime viikolla vieraili Suomessa, hän teki tahtomattaan Kataiselle ja hallitusneuvotteluille karhunpalveluksen vetoamalla suomalaisiin juuri yhteisvastuun nimissä.

Odotamme, että kaikki hallitukset kantavat vastuunsa nykytilanteessa, Trichet julisti EU-eliitin syvällä rintaäänellä luultavasti oivaltamatta ollenkaan, että juuri noille sanoille merkittävä osa suomalaisista äänestäjistä oli vastikään ilmoittanut olevansa allerginen.

Suomeen syntyy todennäköisesti EU-skeptisin hallitus miesmuistiin. Se myös vastaa käytyjen eduskuntavaalien tulosta.

Se niinikään myötäilee yleisempää eurooppalaista mielipidesuuntausta, jossa yleinen muukalaispelko ja EU-vastaisuus sulautuvat ja suuntaavat vaaleissa kannatusta puolueille, jotka näitä tuntoja äänekkäimmin tulkitsevat.

Arabimaiden pakolaistulvan kanssa kamppailevat Italia ja Ranska ovat jo väläyttäneet Schengen-sopimuksen sääntöjen muuttamista. Kummankin maan päämiehen, pääministeri Silvio Berlusconin ja presidentti Nicolas Sarkozyn, kannatus on alamäessä ja vastaavasti kummassakin maassa maahanmuuttoa vastustavien, EU-kriittisten liikkeiden kannatus voimakkaassa kasvussa.

Kärjistäen sanoen Suomi on nyt jakaantunut kahteen leiriin suhteessa Euroopan Unioniin. Osa, lähinnä eliitti, on kohtuuttomuuteen saakka huolissaan siitä, mitä muut eurooppalaiset meistä nyt ajattelevat. Suurempi osa taas on vaaleissa nimen omaan halunnut kuuluttaa EU:lle, mitä täällä Suomessa siitä ajatellaan.

Tuo kahtiajako ei voi olla näkymättä koko seuraavan hallituskauden aikana. Hallituksen muodostamisen tuska on vasta alkusoittoa tulevalle. Suomi ei tosin ole tässä suhteessa mikään poikkeus Euroopassa, jos se nyt mikään lohdutus on.

Päivän lehti

19.1.2020